Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 9mph NW
Humidity: 70%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
43°F
45°F
45°F
45°F
43°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
54°F / 36°F
59°F / 50°F
64°F / 30°F
37°F / 27°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

LEDENI ARMAGEDON PARALISAO BRITANIJU: Ciklon bomba stigla u Evropu, očekuju se rekordne količine snega! (FOTO, VIDEO)

Snežna oluja “Ledeni Armagedon”, koja je prethodnih meseci paralisala Sjedinjene Američke Države i Kanadu, sada stiže i u Evropu. Prva je na udaru Velika Britanija, gde su temperature poslednjih dana u ozbiljnom padu, a procenjuje se da će u sledeća dva dana da padnu rekordne količine snega.

Naime, državni hidrometeorološki zavod Velike Britanije objavio je kako se očekuje da će na području ostrvske države pasti više od 38 centimetara snega.

Zatvorene škole, otkazani letovi

Više od 100 škola širom Velsa već je zatvoreno, a najmanje 27 letova iz aerodroma Bristol je otkazano. Zbog toga su izdata upozorenja na dalje moguće izmene u putnom i vazdušnom saobraćaju, a očekuje se da će neka ruralna područja ostati bez električne energije.

Predviđa se da će najgore proći centralna Engleska, gde građani mogu da očekuju da ostanu bez interneta i svih drugih komunikacionih kanala.

Sky News piše kako meteorolozi predviđaju da bi u Jorkširu na severu Engleske sneg mogao da pada 31 sat bez prestanka. Temperatura zabeležena u selu Kinbraisu u severnoj Škotskoj u utorak uveče, kada je izmereno -15,4 stepena Celzijusa, najniža je ove godine, a očekuje se da će nastaviti da pada.

I dok na jugu Engleske pada sneg kao posledica hladnog fronta, na obali Severnog mora, na istoku Engleske, očekuje se tzv. morski sneg. Nastaje kada ledena vazdušna masa koja se kreće iznad toplije površine Severnog mora postane bogata vodenom parom i donese sneg na englesku obalu Severnog mora. Na ovom području očekuje se od dva do pet centimetara snega.

Proglašen alarm

Tim povodom oglasila se i portparolka engleskog hidrometeorološkog zavoda Nikol Meksi, koja je rekla da se Engleskoj sa severa približava arktički morski vazduh te da će upravo on da izazove snežnu oluju koja će se proširiti na celu zemlju do kraja nedelje.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je upozorenje trećeg nivoa za hladno vreme, što znači da će se kontaktirati ranjive i visokorizične osobe, a zdravstvene službe očekuju nagli porast potražnje za negom.

Savetuju zagrevanje domova na minimalno 18 stepeni Celzijusa, posebno za one koji su nepokretni, dugotrajno bolesni ili stariji od 65 godina.

Zbog toga su dve elektrane na ugalj ponovo počele da proizvode struju, iako su prestale s radom tek pre nekoliko dana.

Hladno vreme se već proširilo na sever Nemačke i Poljske

Posebno zabrinjava što meteorolozi nisu sigurni u svoje procene i ne mogu da garantuju da se ovaj ledeni talas neće proširiti na ostatak Evrope. Takođe, hladno vreme sa snegom iz Britanije i Skandinavije već se proširilo na sever Nemačke i Poljske, a uz obilan sneg temperature su pale ispod nule.

Inače, arktički morski vazduh, koji je sada stigao u Britaniju, u decembru je posetio SAD. Tamošnji meteorolozi su ovoj snežnoj mećavi dali ime koje verno dočarava njenu razornu moć – “ciklonska bomba”.

POVEZANE TEME:

NEMA KRAJA ZIMI: Nova snežna oluja stiže u Čikago!

OSMA DECENIJA, A MLADOST U KOSTIMA: Slobodan ne oseća zimu, čisti sneg u majici kratkih rukava! (FOTO)

SLAVONAC IZMISLIO NOVI NAČIN GREJANJA: Kuću od 80 kvadrata ugreje za 1.200 dinara mesečno!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Twitter @itsandyric

YOU MAY LIKE