Chicago
52°
Cloudy / Wind
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 20mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
52/43°F

Published 1 year ago

By admin

LASKAVO PRIZNANJE ZA VELIKO DELO: Kragujevčanin u trci za heroja godine!

Kragujevčanin Marko Malović predložen je za heroja godine na konkursu „Oni su heroji“, Delegacije Evropske unije u Srbiji i trenutno se nalazi u najužem krugu favorita za ovo laskavo priznanje.

Marko je rukovodio teškom i naizgled nemogućom kampanjom prikupljanja 2,5 miliona evra za lečenje bebe Vanje, obolele od SMA1 (Spinalna mišićna atrofija tip1) i pomogao da se u rekordnom roku od tri meseca sakupi novac za najskuplji lek na svetu. Vreme je bilo izuzetno ograničavajući faktor, jer je za najefikasnije dejstvo leka bilo potrebno prikupiti novac do Vanjinog šestog meseca.

Stoga je Marko pokrenuo akciju, bespoštedno davao sebe, podigao Srbiju na noge i pomogao da se novac prikupi pre zacrtanog roka. Vanja je nedavno u Budimpešti dobila i dozu Zolgensma, leka koji bi trebalo da joj donese srećno detinjstvo.

Na inicijativu Vanjine porodice, bebina kuma, Dragana Andonovska, nominovala je Marka za heroja godine, a kolika je bila njegova borba i koji je doprinos dao, najbolje oslikava njen opis iz kandidature:

„Marko Malović je poveo vojsku od nekoliko ljudi u borbu u kojoj je trebalo sakupiti 2,5 miliona evra da bi tromesečna Vanja imala šansu za život. Marko je imao cilj. Nije dao nikome da posustane, a borbi je posvetio svaki trenutak svog života. Svojim optimizmom, smislom za humor, trezvenošću i strogom vojničkom disciplinom uspeo je da podigne Srbiju na noge. Srbiju, region, svet… Ni jednog trenutka nije odustao. Kada smo svi bili na izmaku snaga, on je smišljao nove načine da se dođe do cilja. Spasao je moje kumče. Učinio je da smo svi verovali u pobedu, da shvatimo da je svačiji doprinos veliki, ujedinio nas je i usmeravao, naređivao, kritikovao i hvalio. Vanja je dobila najskuplji lek na svetu. Deca sa SMA1 dijagnozom ne smeju da obole od kovida 19, što je još jedan razlog zašto je naš heroj imao dodatni pritisak.“

Marko je pokretač velikog broja humanitarnih akcija, a u 2021. godini zaista je bio heroj. Iako to nikada nije posebno isticao, saznali smo da je preko porodične firme Logopedskog kabineta Logopraxis tokom 2020. godine bio pokretač i organizator humanitarnih akcija koje su za cilj imale pomoć Kragujevčanima, devojčicama Minji Matić i Tanji Slavković, kao i Janku Tanasijeviću.

Izvor: Glas Šumadije Foto: Glas Šumadije

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!