Chicago, IL
46°
Light Rain
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 12mph N
Humidity: 92%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
46°F
46°F
46°F
46°F
46°F
FriSatSunMonTue
59°F / 37°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 39°F

Published 11 months ago

By Serbian Times

KUSTURICA PONOVO U KANU: Čuveni festival prikazuje “Underground”, ali sa jednom važnom promenom!

Restaurisana verzija filma “Underground (Podzemlje)” (1995), sa kojim je reditelj Emir Kusturica osvojio “Zlatnu palmu”, biće prikazana u okviru programske celine “Cinema de la Plage” Kanskog festivala, koji će biti održan od 16. do 27. maja, najavio je Filmski centar Srbije (FCS).

“U pitanju je 4K restauracija koju je uradio TF1 Studio, uz podršku francuskog fonda CNC, a na osnovu izvornog negativa i izvornog zvuka. Planirano je da film tokom ove godine ponovo bude deo repertoara francuskih bioskopa. U Kanu će ga predstaviti francuski distributer Malavida films”, naveo je FCS.

Kanski pobednik “Underground“ nastao je po scenariju Dušana Kovačevića, a igrali su Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Mirjana Joković, Slavko Štimac, Ernst Štocner, Srđan Todorović, Mirjana Karanović, Milena Pavlović, Danilo Bata Stojković, Bora Todorović, Davor Dujmović i drugi.

“Podzemlje” prati priču o dvojici prijatelja koji se pripremaju za neposrednu nemačku invaziju na Srbiju, dok prikupljaju zalihe hrane i oružja i kreću u podzemlje.

PROČITAJTE VIŠE:

Rat se završava, a Bleki (Miki Manojlović), jedini kome je dozvoljeno da izađe iz podzemnog bunkera, bira da ne obavesti svoje prijatelje o kraju rata

Film, poznat i pod nazivom “Bila jednom jedna zemlja”, snimljen je u vreme kad su se na Balkanu događali užasi, devedesetih godina. Jedan od njegovih promotivnih slogana je glasio “Rat nije rat dok brat ne ubije brata”.

Ostvarenje Emira Kusturice je dobilo nekoliko priznanja a bilo je i srpski kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Britanski filmski institut ga je proglasio za najbolji balkanski film ikada snimljen.

Jugoslovenska kinoteka, na osnovu svojih ovlašćenja, 2016. godine proglasila je sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja, a na toj listi se nalazi i “Podzemlje”. Snimljeno je u srpsko-francusko-nemačko-mađarskoj koprodukciji.

Kusturica je zahvaljujući “Podzemlju” postao jedan od samo šest reditelja na svetu kojima je pošlo za rukom da dva puta osvoje Zlatnu palmu – prvi put ju je dobio za film “Otac na službenom putu”.

POVEZANE TEME:

RADIŠA(68) JE CEO ŽIVOT BIO MAŠINOVOĐA: Svoj posao je toliko voleo da se oprobao kao glumac u mnogim domaćim filmovima! (FOTO)

DASKA JE PUKLA PO LAKIJEVOJ GLAVI! Dugo čuvana tajna sa snimanja “Maratonaca” otkriva istinu o odnosu Bate Stojkovića i Paje Vuisića

NAJVEĆA TAJNA “KO TO TAMO PEVA”: Zbog Titove smrti kraj legendarnog filma je potpuno promenjen!

Izvor: Euronews
Foto: IMDB

YOU MAY LIKE