Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 11mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
57°F
57°F
54°F
54°F
52°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 37°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

KUSTURICA O PRIZNANJU ZA MOKRU GORU: To je jedan od mojih životnih projekata!

Mokra Gora, kod Užica, proglašena je za najbolje turističko selo na svetu. Izabrana među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja sveta, to je, kako je saopštio Grad Užice, „jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti“.

„Ovo svetski značajno priznanje doprineće da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice, zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti“, navodi se u saopštenju Grada Užica, prenosi Danas.

Dalje se dodaje da „biti izabran za najbolje turističko selo sveta je vrhunski uspeh sela Mokra Gora, Turističe organizacije Užice, Grada Užica i Srbije“.

Mokra Gora je stekla svetsku popularnost „Šarganskom osmicom“, obnovljenom prugom uskog koloseka, a kasnije i etno-kompleksom Drvengrad, na brdu Mećavnik, koji je izgradio reditelj Emir Kusturica, a u kome se godinama organizuju Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ i drugi kulturni sadržaji.

Kusturica se oglasio nakon lepih vesti i prokomentarisao koliko mu ovo priznanje znači.

“To je jedan od mojih životnih projekata i materijalizacija mojih filmova. To je obnova tradicije kojoj je vreme pretilo da je ugasi”, rekao je Kusturica i dodao: “Utoliko je važna ta velika srećna okolnost da nas Svetska turistička organizacija proglasi za najlepše turističko selo na svetu.”

“Mokra Gora je nekada bila tek mesto na krivini gde su se ljudi bojali da im ne pukne guma pa da moraju da zanoće, a sad u stotinama hiljada dođu da se kod nas odmaraju”, zaključio je proslavljeni reditelj, prenosi portal Iskra.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE