Chicago
30°
Clear
6:38 am7:12 pm CDT
Feels like: 23°F
Wind: 8mph E
Humidity: 59%
Pressure: 30.34"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
50/48°F
63/37°F
41/30°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

KURTI PREVRŠIO SVAKU MERU: Na Kosovu ne postoje srpske opštine!

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da na Kosovu ne postoje srpske opštine i da je dogovor o formiranju Asocijacije srpskih opština prekršio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Postoje opštine gde su Srbi većinsko stanovništvo, ali nema ni albanskih, ni srpskih, ni turskih opština. Opštine su opštine građana.Znači, opštine nemaju nacionalnu pripadnost”, rekao je novinarima u Prištini premijer Kosova Aljbin Kurti, prenosi Radio Kim.

Dodao je da Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava asocijaciju po etničkoj osnovi.

“Možete imati asocijaciju opština ili raznih drugih organizacija samo po drugoj osnovi, bilo to ekonomska, privredna, socijalna, što se tiče zdravlja ili obrazovanja, ali ne po etničkoj osnovi. Onih 33 sporazuma koji su bili potpisani u Briselu pre nego što sam ja došao na vlast, bili su raspoređeni po horizontalnoj ravni, nemaju hijerarhiju. Ne možeš reći da je ovaj sporazum važniji od drugih. Svi ti sporazumi su jednaki i oni će biti tretirani u našim pregovorima koji u osnovi imaju ovaj poslednji predlog Evropske unije koji je dobio podršku, pogotovo od Francuske, Nemačke i SAD. Znači, svi oni pređašnji sporazumi su unutar tog predloga. Ne možeš ti sad uzimati jedan svoj sporazum i kazati da je to jedini sporazum koji je važan. Ima tu 33 sporazuma”, naveo je on.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Kosovski premijer je dodao da će “kad dođe vreme”i na osnovu ovog predloga iz Evropske unije, “razmotriti sve te sporazume”.

“Nema jednog sporazuma koji može da bude preduslov i nema tog sporazuma koji može da uđe u centar budućeg dogovora. Potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije mora da ima u centru međusobno priznanje”, smatra on.

Prema Kurtijevom mišljenju, predsednik Srbije je “prekršio njegov najdraži sporazum”.

“Nemojte zaboraviti da je 10. decembra prošle godine taj dogovor o Asocijaciji opština potpisan 19. aprila 2013. godine od strane bivših premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića, prekršio sam predsednik Srbije kada je uputio pismo u pet država EU koje ne priznaju Kosovo. Predsednik Srbije je potpisao pismo protiv aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji. On je time prekršio svoj najdraži sporazum jer u tački 14 tog sporazuma stoji da Kosovo i Srbija neće praviti nikakve prepreke jedni drugima što se tiče puta ka evropskim integracijama”, kazao je Kurti.

POVEZANE TEME:

“KAKVI LJUDI OVO RADE?”: Srpska groblja na Kosovu preorana, oskrnavljena, pretvorena u smetlište!

TUGA U RADOMIROVOM DOMU: Albanka Line donela decu i sreću u seosku kuću, pa tragično preminula!

ZAKAZANA SEDNICA SKUPŠTINE: O Kosovu i Metohiji 2. februara!

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen N1

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!
ANA JE SUPER-MAMA: Barata svim vrstama oružja, ima petoro dece i sva imaju neobična srpska imena! (VIDEO)