Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

“KUOMO ME PIPAO PO GRUDIMA”: Krivična prijava protiv guvernera Njujorka zbog seksualnog zlostavljanja

Bivša saradnica koja je optužila guvernera države Njujork Endrjua Kuoma da ju je neprimereno dodirivao podnela je krivičnu prijavu protiv njega, saopšteno je iz kancelarije šerifa okruga Olbani.

Žena, čije ime nije objavljeno, prethodno je rekla državnim istražiteljima da joj je Kuomo jednom prilikom dodirivao grudi dok su bili sami u njegovoj rezidenciji u Olbaniju.

Reč je o najozbiljnijoj optužbi za seksualno uznemiravanje s kojom je Kuomo suočen, a bivša saradnica je jedna od 11 žena koje je, prema navodima istražitelja, Kuomo seksualno uznemiravao.

Guverner Njujorka je zbog tih optužbi pod sve većim pritiskom da podnese ostavku, koju je od njega zatražio i američki predsednik Džo Bajden, a suočen je i sa procesom opoziva u državnoj skupštini.

Žena koja je podnela krivičnu prijavu ispričala je istražiteljima da ju je Kuomo zvao da dođe u rezidenciju u novembru 2020. godine, da ju je uveo u jednu prostoriju, zatvorio vrata, zavukao ruku pod košulju i dodirivao joj grudi, saopštila je glavna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms.

Džejms je rekla da je Kuomo prekršio federalne i državne zakone protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, ali je dodala da je sprovedena civilna istraga i da ona neće krivično goniti guvernera Njujorka.

O krivičnoj prijavi je prvo izvestio dnevnik Njujork post, a portparol kancelarije šerifa potvrdio je da je podnesena i da bi šerif Krejg Epl mogao kasnije održati konferenciju za novinare.

Kuomo je odbacio optužbe, ali je priznao da je „prisan“ sa ljudima. Njegovi saradnici saopštili su da su kontaktirali policiju Olbanija u martu, kada je bivša saradnica iznela optužbe protiv Kuoma.

Rezultate nezavisne istrage o Kuomu već je, između ostalih, zatražila kancelarija okružnog tužioca Olbanija, koja nije potvrdila da je podneta formalna prijava.

„Reč je o pitanju koje se trenutno razmatra“, saopštila je portparolka Sesilija Volš, preneo je Glas Amerike.

Izvor: Nova.rs Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE