Chicago, IL
54°
Sunny
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 6mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
57°F
61°F
63°F
64°F
64°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

KULTURNI RAT U AMERICI: Kalifornija usvojila niz ekstremno liberalnih zakona!

Proteklih nedelja, guverner Kalifornije Gevin Njusom je potpisao nekoliko zakona koji su izazvali kontroverzu i postali deo takozvanog kulturnog rata u Americi. Šta stanovnici Kalifornije misle o njima?

Od kesica kečapa do kondoma – u nedeljama nakon što je porazio republikance koji su pokušali da ga smene – guverner Kalifornije Gevin Njusom potpisao je zakone koje pozdravljaju liberalni Amerikanci, ali ih oštro kritikuju konzervativci.

Jedan takav zakon, koji je potpisao demokratski guverner, nalaže školama u Kaliforniji da u kupatilima instaliraju mašine sa besplatnim ulošcima i tamponima. Neki stanovnici Kalifornije veruju da je zakon odavno trebalo da se donese.

“To je važno jer mi žene nekada nemamo sve što nam je potrebno u takvim situacijama, i dobro je da imamo pristup takvim besplatnim proizvodima!”, smatra Elanda, tinejdžerka iz Kalifornije.

Dok zakon možda ne deluje kontroverzno, postoje i oni koji se protive.

“Ništa nije besplatno. To znači da ćemo mi, poreski obveznici, plaćati ovaj zakon. Stvarno? Dakle ja I vi i ostatak poreskih obveznika u Kaliforniji treba da plaća nečije uloške i tampone? To je potpuno idiotski”, kaže Agnes Giboni, političarka iz Republikanske partije.

Još jedan kontroverzni zakon zahteva da se u većim prodavnicama I robnim kućama postave rafovi za rodno neutralne dečije igračke i četkice za zube. Zakonom nije zabranjeno da postoje odeljci za dečake i devojčice, ali je obavezno da postoji i rodno neutralni deo. Zakon stupa na snagu 2024.

“Bolje je da bude rodno neutralni tako da nema te muško-ženske podele. Možemo da budemo šta god želimo!”, ističe Elanda.

Još kontroverzniji je zakon koji muškarcima zabranjuje da skinu kondom tokom seksualnog odnosa, a oštećenoj strani dozvoljava da tuže svog partnera. Oko 10% muškaraca priznaje da uklanja kondom bez znanja partnera. Mnogi kažu da je ovaj zakon neželjeno zadiranje u privatnost.

“To je veoma privatna stvar. Verovatno se dogovarate sa svojim partnerom, zar ne? Šta je poenta, ne razumem!”, kaže za Glas Amerike Endrju, koji živi u Los Anđelesu

Međutim, ne slažu se svi sa tim.

“Niko ne treba da to radi. Ja podržavam sve što kažnjava nepošteno ponašanje”, veruje Brajan iz Los Anđelesa.

Još jedan novi zakon nalaže svim srednjim školama u Kaliforniji da ponude đacima bar jedan kurs etničkih studija – počevši od školske godine 2025-26.

“Predmet na kome se uči o etničkim zajednicama je dobra ideja jer mnogi ljudi u Kalifornije žive u svom “bablu”, u zatvorenom svetu. Ako ne živite u nekom naselju sa ljudima koji su drugačiji od vas, nemate način da saznate kakvi su, zapravo, drugi ljudi. Tako da to ne može da škodi!”, veruje Troj, Afroamerikanac iz Los Anđelesa.

“Dopada mi se ideja etničkih studija u srednjoj školi. Kao crnac, to je nešto o čemu nisam učio u školi, dok nisam otišao na koledž kada sam mogao da idem na neke slične časove”, kaže Brajan.

Međutim, zakon je brzo politizovan i izazvao je protivljenje, posebno među republikanskim političarima, kao što je Agnes Giboni.

“Naša vlada i levica polako eliminišu istoriju kakvu mi znamo. A još veća uvreda kod ovog zakona je ideja da učenici ne mogu da u potpunosti razumeju istoriju naše zemlje, a da se ne uvrste doprinosi i stradanja američkih starosedelaca, Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca i Azijaca”. A šta je sa belcima? Ovaj zakon je maksimalno rasistički.”

Među ostalim kontroverznim zakonima koje je potpisao demokrata iz Kalifornije je i onaj kojim se omogućava zabrana prodaje benzinskih kosilica za travu, i drugi kojim se restoranima zabranjuje da dele kesice kečapa i drugih namaza i začina, ukoliko ih kupci nisu sami tražili.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / NBC News

YOU MAY LIKE