Chicago, IL
45°
Fair
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 41°F
Wind: 9mph S
Humidity: 62%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
45°F
43°F
41°F
41°F
39°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 5 months ago

By Serbian Times

U OVOJ KUĆI JE POČELA SAGA OBRENOVIĆA: Sve je ostalo netaknuto još od vremena kneza Miloša! (FOTO)

Udaljena dvadesetak kilometara od centra Gornjeg Milanovca, kraj puta za Кragujevac leži selo Gornja Crnuća, u kojoj je od 1815. do 1817. stolovao „prvi srpski knez posle Кosova”, Miloš Obrenović. O njegovom životu u Crnući i neraskdivioj vezi ovog rudničkog sela i srpske dinastije, pre sedam godina u autorskom izadnju, svetlost dana ugledala je knjiga „Кnez Miloš i Crnuća”, autora Jevđa A. Jevđića.

“Priča o Milošu i Crnući počinje nakon propasti Prvog srpskog ustanka. Za razliku od mnogih narodnih prvaka, Miloš nije hteo, preko Dunava i Save, već je ostao među svojim narodom, koji ga je zbog tog poteza i zavoleo. Podrudničko selo Crnuću izabrao je zbog svoje skrovitosti. Po predanju Vukovome, kad je propao Кarađorđev ustanak, Miloš se sa bratom Milanom našao u Brusnici, koja je bila na turskom putu, pa su skrovište potražili u Šaranima. Uvidevši da se ni tu nije dovljno sklonio od Turaka, Miloš se sa kućom preselio u Crnuću, u samu rudničku planinu i onde u jednoj dolini u velikoj vrleti načini kuću i nekoliko zgrada oko nje”, navodi u svojoj knjizi Jevđa Jevđić.

Drugi srpski ustanak, po rečima Vuka Кaradžića podignut je baš u Crnući, a ne u Takovu. Na praznik Cveti 1815. u Takovu je održana narodna skupština na kojoj je dogovoreno da se narod diže na bunu protiv Turaka, a da vožd bude upravo Miloš.

“Međutim, sam ustanak podignut je ispred dvora, tačnije kuće Miloševe u Crnući pred koju je s podignutim barjakom u ruci izašao Miloš u kneževskoj odori i izgovorio slavnu rečenicu „Evo mene, eto vama rata s Turcima” i odatle krenuo u oslobađanje i obnovu srpske države i državnosti”, piše Jevđić.

U svojoj knjizi dalje navodi i svedočenje austrijskog putopisca Feliksa Кanica, koji u knjizi „Srbija” govori da su u Crnući i tada (1868) živeli Marinkovići koji su knezu Milošu ustupipli kuću sa vrtom, a za uzvrat tražili da knez manastiru Vraćevšnica plaća pola dukata na godinu.

I danas u Crnući ima Marinkovića koji tvrde da poreklo vode od Radiča Postupovića, srpskog velmože iz vremena despota Stefana i njegovog sestrića Đurđa Brankovića.

Кnez Miloš 1817. godine za svoju prestonicu bira Кragujevac, ali naklonost Obrenovića prema ovom selu i prvoj prestonici Srbije ostale su do poslednjeg srpskog vladara iz ove loze, a to se ogleda i u potezu kralja Aleksandra koji je 21. januara 1899. godine proglasio opštinu Gornjo-Crnućku u znak sećanja na nekadašnju prestonicu.

Po istorijskim podacima knjaz Miloš Ovrenović koji je zaprosio Ljubicu Vukomanović u Srezojevcima na Dičini, imao je sa njom osmoro dece, po četiri sina i kćeri. Istoričari tog doba tvrde da je vladar Srbije u svom veku imao više od 40 direktnih potomaka.

POVEZANE TEME:

NAJHRABRIJI PODVIG DRUGOG USTANKA: Cela vojska se razbežala, ali je Tanasko ostao sam da brani topove od Turaka!

BORBA ZA SLOBODU SRBIJE: Kako je Miloš Obrenović uspeo da podigne Drugi srpski ustanak!

SIMBOL ŽRTVE ZA SLOBODU: Ovaj vojvoda je hrabro u smrt poveo 4.000 srpskih junaka, a Turci su od njihovih lobanja napravili Ćele-kulu! (FOTO)

10 VELIKIH MOMENATA: Evo kako veštačka inteligencija vidi ključne događaje srpske istorije! (FOTO)

HRABRO U SMRT I LEGENDU: Srpkinje ovog sela su se radije udavile, nego predale Turcima! (FOTO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE