Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 88%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 1 year ago

By admin

KUĆA OD KOJE ZASTAJE DAH: Pekar iz Pirota napravio neverovatan park na krovu, postao glavna atrakcija grada! (VIDEO)

Kuća koju je 1975. sagradio najpoznatiji pirotski pekar – Dobrica Vasov, u Ulici Nikole Tesle, jedan je od najvećih atrakcija u gradu i to zbog pravog pravcatog parka na krovu kuće, u kome se nalazi više od 10 stabala, među kojima su i dve ogromne žalosne vrbe koje su u prečniku skoro dva metra.

Kako za Pirotske vesti kažu Slavica i Dimitrije Vasov, ovakav park zahteva svakodnevno održavanje i rad.

-Kuća je napravljena 1975. godine, a park 1978. godine. Želja je bila da ovo bude jedinstvena kuća ne samo u Pirotu već i Srbiji i zaista je tako. Park je površine preko 50 kvadrata a debljina zemljinog pokrivača je preko pola metra. Park zahteva održavanje, svakodnevno se poliva, održavaju sadnice drveća. Najviše posla naravno ima oko žalosnih vrba, koje svake godine orezujemo kompletno, a i sve mora da se zaliva svake večeri tokom leta. Urađena je kvalitetna izolacija tako da nema nikakvih problema, iako nam se praktično ispod parka nalazi dnevna soba – kažu Dimitrije i Slavica.

Po rečima Slavice Vasov, prolaznici često misle da drveće zapravo i nije zasađeno na krovu, već u nekim saksijama, dok neki misle da je drveće zapravo zasađeno na tlu i da se kroz cevi pojavljuje na krovu kuće.

-Imamo dve žalosne vrbe, četiri tuje i veći broj drugog manjeg drveća poput dunja, kruški i drugog voća. Reč je o sadnicama drveća čija je korena struktura takva da može da živi u ovakvim uslovima – kaže Slavica

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen YouTube / Pirotske Vesti

YOU MAY LIKE