Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 14mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
41°F
43°F
45°F
46°F
46°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 37°F
54°F / 45°F

Published 1 year ago

By admin

KRIZA SA TABLICAMA NA KiM: Vlada produžila važenje nalepnica, MUP Srbije od danas ne izdaje nove

Vlada Srbije donela je Uredbu kojom je se produžava period važenja za registracione nalepnice za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu. Kako je navedeno, one će važiti do postizanja trajnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

U Uredbi je, među ostalim, istaknuto da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije neće izdavati ni potpuno nove registarske tablice, do postizanja trajnog rešenja u okviru dijaloga.

Uredba stupa na snagu danas, 7. decembra.

Tim dokumentom Vlada Srbije je ozvaničila novembarski sporazum iz Brisela, koji se odnosi na okončanje dugotrajnog spora oko registarskih oznaka, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom Kosova i Srbije, 23. novembra je saopšteno da su Kosovo i Srbija postigli dogovor o tablicama.

Prema tom dogovoru, Kosovo se obavezalo da će prekinuti dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom automobila, a da Srbija više ne izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu.

Registarske tablice koje izdaju srpske vlasti, Priština smatra nelegalnim, ali su se do sada tolerisale na severu Kosova.

Predstavnici srpske zajednice su početkom novembra napustili kosovske institucije na severu zbog registarskih oznaka. Da bi se vratili tražili su da se suspenduje odluka Vlade Kosova o preregistraji vozila sa srpskih na kosovske ali i da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Kosovo i Srbija započeli su 2011. godine pregovore za normalizaciju odnosa uz posredovanje EU. Očekuje se da će se pregovarački proces završiti pravno-obavezujućim sporazumima.

Iako Kosovo izjavljuje da bi ovaj sporazum trebalo da uključuje međusobno priznanje, Srbija to ne prihvata, insistirajući na “kompromisnom rešenju”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavestilo je javnost da počevši od danas, 7.decembra, neće više izdavati registracione nalepnice za vozila sa tablicama gradova na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju koje je tom prilikom izdato, kaže se sledeće:

„Obaveštavamo vas da je u Službenom glasniku br. 135/22 od 06.12.2022.g. objavljenja Uredba o posebnim uslovima važenja registracije motornih vozila koja imaju registarske oznake gradova i opština na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, koja se na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nalazi pod privremenom upravom civilne misije Ujedinjenih nacija UNMIK. Navedena Uredba stupa na snagu 07.12.2022.godine.

S tim u vezi, obaveštavamo vas da na tehničkim pregledima koji su ovlašćeni za izdavanje registracionih nalepnica, počev od 07.12.2022.g. neće biti moguće produžiti registraciju vozila, odnosno tehnički pregledi neće moći da izdaju registracione nalepnice za vozila koja imaju registarske tablice sa oznakama gradova i opština na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i to:

  1. Priština (PR)
  2. Kosovska Mitrovica (KM)
  3. Prizren (PZ)
  4. Peć (PE)
  5. Gnjilane (GL)
  6. Đakovica (ĐA) i
  7. Uroševac (UR)

Takođe, tehnički pregledi koji su ovlašćeni za izdavanje registracionih nalepnica neće moći da, za vozila koja imaju registarske tablice sa oznakama gradova i opština na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, na aplikaciji „Plati“ generišu objedinjene uplatnice u vezi registracije vozila.”, kaže se u saopštenju MIinistarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Izvor: MUP Foto: Arben Hoti / Radio Slobodna Evropa

YOU MAY LIKE