Chicago
37°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph N
Humidity: 94%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
45/34°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

KRIMINALNA GRUPA IZ SRBIJE PALA U FRANCUSKOJ: Osumnjičeni za milionsku prevaru, živeli u najluksuznijem delu Pariza!

Pripadnici francuske policije uspeli su da razbiju kriminalnu grupu iz Srbije, koja je bila uključena u milionsku prevaru, a koja je imala prebivalište u jednom od najluksuznijih delova Pariza, prenosi Le Parisien.

U hapšenje i raskrinkavanje klana učestvovalo je više policijskih sektora, a privedeni su osumnjičeni u Parizu i Bordou.

Le Parisien piše da je klan, tj. porodica navodno bila umešana u veliki “rip deal” u Francuskoj i Evropi. Počinjena dela povezana sa prevarom organizovane bande.

Nakon tužbe jednog od prevarenih u Dordonju, Istraživački odsek Bordoa (SR) počeo je da istražuje ovaj slučaj, a javno tužilaštvo predalo je slučaj JIRS-u (specijalizovana međuregionalna nadležnost). Procenjena visina prevare je više od milon evra.

“Rip deal” je prevara koja se sastoji u ulivanju poverenja žrtvi, prilikom predlaganja investicionih transakcija sa ciljem krađe gotovine ili dragocenosti zamenjujući ih falsifikatima. Inače, reč je o prevari koja se brzo širi u oblasti kriptovaluta. Upravo su sumnje u otuđivanje kripto-aktivne valute dovele istražitelje na trag ovoj porodici.

Osumnjičeni su se navodno predstavljali kao bogati investitori.

PROČITAJTE VIŠE:

Sebe su nazivali Filip Pikte, Aleksandar Karlštajn, Ričard fon Štajn. Ubeđivali su svoje žrtve da se sastanu sa njima u luksuznom hotelu ili restoranu van Francuske. Ovo je slučaj žrtve čija je tužbe prva stigla kod istražitelja. Navodno je kontaktiran u julu 2019. i izgubio je ekvivalent od milion i po evra u kriptoaktivi tokom sastanka u Milanu.

Tokom ovog sastanka, žrtva je ustupila kripto-sredstva (bitcoins, Ethereums, USDC) u zamenu za kofer falsifikovanih novčanica. Od decembra, istražitelji su identifikovali još dve žrtve, među kojima je i Amerikanac koji je takođe sreo ovu grupu u Milanu. S druge strane, lopovi su želeli da imaju garanciju da je njihova žrtva solventna. Tada su zamolili žrtve da otvore digitalni novčanik.

Zatim su uspeli da isprazne ovaj “novčanik” tako što su dobili ključ za pristup ili šifru, a sve jer bi izmislili razlog da bi se na kratko poslužili telefonom žrtve.

U luksuznoj kući klana, istražitelji su otkrili skrovišta, luksuzni nakit, satove, uključujući Patek Philippe, vredan 130.000 evra. Pronađeno je 58.000 evra u gotovini, dva porše vozila, bentli, 280.000 evra u kripto-aktivi (koja je od tada prebačena na račun Agrasc-a, agencije za upravljanje i povraćaj zaplenjene i konfiskovane imovine) i lažna dokumenta.

Inače, kako prenose mediji, među uhapšenima je i bio muškarac sa inicijalom M, star 72 godine. Ali on se loše osećao i mera mu je ukinuta tokom hospitalizacije. Kada je izašao iz bolnice, nestao je i, prema saznanjima Le Parisien-a, u bekstvu je u Srbiji.

POVEZANE TEME:

SRPSKO KOLO I “TAMO DALEKO” U FRANCUSKOJ: KUD “Abrašević” predstavio duh i tradiciju Srbije!

TERORISTI PALI U SRBIJI: Avganistanci uhapšeni u Subotici, među njima snajperista na poternici Francuske!

ŠKOLA PUNA NAŠE DECE: U Parizu otvoreno novo odeljenje za srpske đake!

Izvor: Telegraf
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)