Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

KRAJ FAŠIZMA U BLAJBURGU: Austrija uklanja sve ustaške simbole i natpise!

Austrijski parlament izjasnio se za zabranu ustaškog okupljanja u Blajburgu, nakon što su poslanici prihvatili izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova koji pokazuje da je u saglasnosti sa zakonom zabrana okupljanja ustaša na Lojbaškom polju.

Prethodno je ekspertska grupa, formirana pri Ministarstvu, analizirala zakonske mogućnosti, kao i samo okupljanje, koje je ocenjeno kao najveće okupljanje neonacista u Evropi.

U izveštaju Ministarstva se napominje da je na komemoraciji u Blajburgu svake godine bilo ustaških simbola, odnosno veličanja nacizma, što je kršenje Državnog sporazuma Austrije. Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) Volfgang Gerst izrazio je zadovoljstvo što je svih pet parlamentarnih partija potvrdilo izveštaj.

On je ukazao da je zloupotreba komemoracije ako se zločin jedne strane negira, i da tako nešto ne može da se toleriše. Poslanica Socijaldemokratske partije (SPO) Sabine Šać rekla je da je ta stranka već dugo tražila zabranu pošto se radi o najvećem skupu neonacista i fašista u Evropi, i da nema više izgovora za zabranu ovog okupljanja.

Hanes Amesbauer iz Slobodarske partije (FPO) kaže da se radi o u osnovi legitimnoj komemoraciji za oko 60.000 ubijenih ljudi, ali je dodao da već godinama to zloupotrebljavaju neonacističke i fašističke grupacije, kako bi prenosili svoje poruke. Istovremeno je zatražio da se omogući komemoracija u okviru crkvenog obreda.

Olga Foglauer iz stranke Zelenih ističe da je skup u Blajburgu bio “manifest fašizma”, i da su koriške vlasti decenijama zatvarale oči.

“Sada je fiksirano. Simboli i natpis na centralnom memorijalu u Lojbaškom polju moraju biti uklonjena, a takozvani počasni puk oko 15. maja je zabranjen”, poručila je Olga Foglauer iz stranke Zelenih Austrije.

Naglasila je da nije moguće imati neutralnu komemoraciju.

“Pozdravljam što su opštinske vlasti Felkermarkta već preduzele korake da se fašistički simboli uklone sa spomenika u Lojbaškom polju. Ti simboli imaju jasnu vezu sa ustaškim režimom. Ukloniti samo grb nije dovoljno. Potrebno je slediti preporuke eksperata zbog čega se uklanja i natpis “Čast i pomen palima hrvatske vojske, maj 1945”, rekla je Eva Blimlinger iz Zelenih.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube / Index Video

YOU MAY LIKE