Chicago, IL
73°
Mostly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 68%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 3
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
75°F
75°F
75°F
73°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
77°F / 61°F
79°F / 63°F
75°F / 61°F

Published 3 years ago

By admin

‘KOSOVO JE U SRCU NAŠE PORODICE’: Priština posthumno odlikovala Bajdenovog sina! (FOTO, VIDEO)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden zahvalio je predsednici tzv. Kosova Vjosi Osmani na posthumnom odlikovanju njegovog sina Boa Bajdena – rekavši da je Kosovo u srcima svih članova porodice Bajden.

Na svečanosti tokom predstojećeg vikenda na tzv. Kosovu će biti organizovana ceremonija uručenja posmrtne predsedničke medalje za vladavinu prava čiji je laureat Bo Bajden koji je 2001. bio angažovan na Kosovu u procesu uspostavljanja pravosudnih institucija zemlje i vladavine prava.

Medalju će u nedelju preuzeti američki ambasador na tzv. Kosovu Filip Kosnet – a na svečanosti će popularni muzičar otpevati numere jedne od omiljenih muzičkih grupa Boa Bajdena – “Koldplej”.

“Bo je na Kosovu radio od srca. Zaljubio se u tu zemlju”, rekao je američki predsednik u video poruci koja će biti emitovana tokom svečanosti u nedelju.

“U to vreme, Kosovo je još imalo sveže rane i pravosudni sistem oblikovan decenijama totalitarne vladavine. Međutim, Bo je mogao da vidi šta se sve može učiniti i već tada je mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje”, naveo je u poruci američki predsednik.

Bajden je ukazao da je njegov preminuli sin bio samo jedan od mnogih ljudi posvećenih nezavisnosti tzv. Kosova, te da je prihvatio tu čast u ime svih koji su pomogli u izgradnji institucija te zemlje u poslednje dve decenije.

Dodao je i da je zadovoljan što je u toku od nekoliko nedelja u mogućnosti da tzv. Kosovu obezbedi nove doze vakcine protiv Kovida 19 farmaceutske kompanije Fajzer.

Jedna od ulica u blizini vojne baze Boundstill na tzv. Kosovu nosi ime Boa Bajdena, nekadašnjeg državnog tužioca u američkoj državi Delaver, koji je 2015. preminuo od raka.

Godinu dana kasnije, Džozef Bajden, tada na funkciji potpredsednika, posetio je Kosovo i prisustvovao ceremoniji dodele imena ulici Boa Bajdena.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Associated Press

YOU MAY LIKE