Chicago
37°
Rain
6:53 am5:15 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 12mph NE
Humidity: 92%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
FriSatSun
34/21°F
43/27°F
46/30°F

Published 2 months ago

By admin

KORAK KA NEZAVISNOSTI: Kongres SAD glasa o novom zakonu o statusu Portorika, moguć referendum o otcepljenju!

Građani Portorika bi mogli danas da se pomaknu korak bliže referendumu o tome da li ostrvo treba da postane američka država, nezavisna država ili da ima neku drugu vrstu vlade posle glasanja Predstavničkog doma američkog Kongresa o predlogu zakona kojim se pravno uređuje taj proces.

Odbor Predstavničkog doma juče je odobrio Predlog zakona o statusu Portorika, čime se otvara put za glasanje u celom domu, javljaju novinske agencije.

U predlogu se iznose uslovi za referendum kao i tri potencijalna statusa samouprave – nezavisnost, da postane američka država ili suverenitet sa slobodnim udruživanjem sa SAD. Treći oblik je na snazi u Mikroneziji, Palauu i Maršalskim ostrvima.

Portoriko koji ima oko 3,3 miliona stanovnika i visok nivo siromaštva, postao je američka teritorija 1898. godine. Aktivisti su se decenijama zalagali za veće samoopredelenje uključujući državnost.

Održano je šest referenduma na tu temu od 1960-ih ali rezultati nisu bili obavezujući. Samo Kongres može da odobri državnost ostrva.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

“Posle 124 godina kolonijalizma Portorikanci zaslužuju fer, transparentni i demokratski proces da konačno reše pitanje statusa”, rekla je preko Tvitera predstavnica Nidia Velaskez, demokrata i jedan od nosilaca predloga zakona, prenela je agencija Hina.

Građani tog karipskog ostrva su Amerikanci ali nemaju predstavnike koji glasaju u Kongresu, ne mogu da glasaju na predsedničkim izborima, ne plaćaju savezne poreze na dohodak zarađen na ostrvu. Oni nemaju ni mogućnost za učestvovanje u nekim američkim saveznim programima kao drugi državljani SAD.

Ako predlog zakona prođe u Predstavničkom domu biće potrebno da dobije 60 glasova u gotovo jednako podeljenom Senatu i potpis predsednika Džoa Bajdena da postane zakon.

Taj akt ima podršku predstavnika Kongresa u obe stranke i portorikanskih zvaničnika.

Međutim vreme ističe, pošto članovi Kongresa imaju pun dnevni red uoči odmora krajem iduće nedelje. Novi Kongres sa Predstavničkim domom koji će kontrolisati republikanci će položiti zakletvu 3. januara kada bi zakonodavni proces morao da počne ispočetka.

POVEZANE TEME:

GEOPOLITIČKI POTRES: Tajvanski gigant uložio 40 milijardi dolara u SAD, do sada investirali samo u Kinu!

UMORNI OD STARIH LICA: Većina Amerikanaca ne želi da se Tramp i Bajden opet kandiduju!

VAŽNO ZA SVE GRAĐANE ILINOJA: Ovo su zakoni koji stupaju na snagu od Nove godine!

Izvor: Nedeljnik
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
GOVOR PATRIJARHA U ČIKAGU: Ne treba deci previše da pričate o Bogu, o tome kakvi treba da budu, nego da im budete najbolji primer! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!