Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

KONGRESMENKA TENI UPUTILA OTVORENO PISMO KURTIJU: “Što pre primeniti Briselski sporazum i formirati ZSO!”

Predsednica srpskog kokusa, kongresmenka Klaudija Teni, objavila je otvoreno pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju. Kongresmenka Teni je u svom otvorenom pismu jasno iznela veliki broj činjenica o pravom stanju stvari na Kosovu i Metohiji i položaju Srba, koje se prećutkuju, i o kojima se ne govori tako često, naročito u američkom Kongresu.

Njeno otvoreno pismo prenosimo u celosti:

“Pišem sa velikom zabrinutošću zbog eskalacije tenzija na severu Kosova i nedostatka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Zabrinuta sam zbog kršenja prava kosovskih Srba, jer i se dalje destabilizuje njihova bezbednost i bezbednost u regionu. Veoma ohrabrujem vas i vašu administraciju da održite nove izbore za gradonačelnike u većinski srpskim zajednicama, uz potpuno povlačenje specijalnih snaga u većinskom srpskom opštinama, i konačno oformite Zajednicu opština sa srpskom većinom, kako to zahteva Briselski sporazum iz 2013. godine.

Kao što znate, kosovski Srbi bojkotovali su izbore za gradonačelnike 23. aprila na severu KiM, kao rezultat diskriminatorske antisrpske politike i nedostatka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Ovo je dovelo do lošeg odziva od oko 1.567 ljudi od otprilike 45.000 birača sa pravom glasa – stopa izlaznosti bila je 3,5 odsto. Uprkos očiglednom nedostatku mandata iz ovih rezultata, gradonačelnici su nasilno postavljeni u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – opštinama u kojima su većinsko stanovništvo Srbi.

U cilju nasilnog insta.11 ovih gradonačelnika, kosovska specijalna policija je pozvana da uguši demokratske proteste kosovskih Srba protiv nasilnog postavljanja ovih gradonačelnika. Kako je istaknuto u Zajedničkoj izjavi o Kosovu koju su objavile Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, „ne postoji uslov da gradonačelnici polažu zakletvu u opštinskim kancelarijama.“ Priliv specijalne policije samo podstiče tenzijama i sukobima, a ne da isporuče dugoročno održivo političko rešenje za ove zajednice.

U cilju nasilnog postavljanja ovih gradonačelnika, specijalna policija (tzv.) Kosova je pozvana da uguši demokratske proteste kosovskih Srba protiv nasilnog postavljanja ovih gradonačelnika. Kako je istaknuto u Zajedničkoj izjavi o Kosovu koju su objavile Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, „ne postoji uslov da gradonačelnici polažu zakletvu u opštinskim kancelarijama“. Angažovanje specijalne policije samo podstiče tenzije i sukobe, a ne doprinosi dugoročno održivom političkom rešenju za ove zajednice…”

Dok će novi izbori i uklanjanje specijalne policije pomoći u rešavanju trenutnog porasta tenzija, ovo samo nije rešenje za krizu koja leži u pozadini. Pre više od jedne decenije, (tzv.) Kosovo se obavezalo da stvori Zajednicu opština sa srpskom većinom kako bi pomoglo da ove etničke manjinske zajednice dobiju adekvatnu zastupljenost i zaštitu svojih prava. Međutim, (tzv.) Kosovo tek treba da napravi ozbiljan, značajan napredak u stvaranju ZSO. Posle decenije čekanja, kosovski Srbi su umorni od čekanja na punu primenu Briselskog sporazuma iz 2013. godine i s poštovanjem vas pozivaju da ispunite ovu dugogodišnju obavezu.

Kao i vi, radujem se danu kada će kosovski Albanci i kosovski Srbi živeti rame uz rame bez sukoba. Međutim, jednostrani koraci koje ste preduzeli za dalje podsticanje sukoba su neprihvatljivi i moraju se odmah poništiti. Pored toga, vaše postojeće obaveze prema Briselskom sporazumu iz 2013. moraju biti ispunjene, da bi se stvorio trajan mir na Kosovu. Nadam se da ću nastaviti da radim sa vama na rešavanju ovog sukoba jednom zauvek i željno iščekujem deeskalacijske akcije vaše vlade i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom”, napisala je kongresmenka Teni.

PROČITAJTE VIŠE:

PUTIN STAVIO “SARMAT” U PRIPRAVNOST: Ove ruske rakete se svi plaše, evo i zbog čega!

ISTORIJSKA INICIJATIVA: Američki tužioci podržali zahtev za odštetu obolelih od nuklearnih proba!

ŠOKANTNI REZULTATI ANKETE: Čak 77 odsto Amerikanaca smatra da je Bajden prestar za predsednika!

Izvor: Kurir
Foto: EPA-EFE/Ken Cedeno

YOU MAY LIKE