Chicago, IL
64°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 13mph S
Humidity: 39%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
66°F
66°F
61°F
59°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
46°F / 39°F
61°F / 48°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

KONAČNO USLIŠILI SRPSKE MOLBE: Ova susedna zemlja prihvatila da obnovi velike svetinje iz doba Nemanjića!

POSLE godinu od apela Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA, iz Skoplja, za zaštitu manastira Matejče i molbe za priključivanje podršci obnove zapuštene i višestruko oskrnavljene svetinje Uspenja Presvete Bogorodice tog kompleksa na severu Severne Makedonije, ministarka kulture Vlade u Skoplju, Bisera Kostadinovska Stojčevska najavila je da je obezbeđeno 1,5 miliona denara (24.390 evra) za njegovu zaštitu “kao kulturnog nasleđa u opasnosti”.

Manastirski hram Uspenja Presvete Bogorodice u selu Matejče podignut je u 11. veku, a u pisanim izvorima prvi put se pominje u Hrisovulji kralja Milutina iz 1300. Sredinom 14. veka, car Dušan je započeo, a njegov sin Uroš i supruga Jelena završili su obnovu svetinje oko 1357. godine.

Kompleks su teško oštetili i oskrnavili albanski teroristi dok su 2001. bili u sukobu sa makedonskim regularnim vojno – policijskim snagama. Izvesno vreme tu je bio i štab tih terorista. Kao što su “Novosti” ranije pisale, manastir je bio na meti vandala, ali i krađa i ciljanih devastiranja izuzetno vrednog kulturnog blaga. Oštećen je celokupni manastirski kompleks. U oružanim sukobima 2001. razrušen je i manastirski konak koji je godinama ranije služio kao dečje odmaralište. Devastirani su i delovi manastirskog hrama i oštećene freske. Čak je u tom periodu prekopavan i pod u oltarskom delu.
Manastirska crkva je godinama potom bila bez vrata i prozora, prepuštena zubu vremena…

Sada, kako je najavila ministarka, manastir će biti zaštićen.

Predviđeno je 1,5 miliona denara za mere zaštite manastira Matejče. Nastavićemo i sa rekonstrukcijom saglasno smernicama nadležnih institucija. U komunikaciji smo i sa Ministarstvom za transport i veze: saniraće se put do manastira. Iz opštine Lipkovo dobićemo pomoć u nastojanju da se spreče dalje krađe – rekla je ministarka Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Posle ratnih razaranja manastirskog kompleksa, policija je registrovala “mirnodopske” krađe lokalnog stanovništva, između ostalog, skidali su čak i olovo sa krova crkve…

Lanjskim dokumentom “Apel i molba za podršku obnovi manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Matejču i inicijativa za kandidaturu manastira Matejče na listu Uneskove ugrožene svetske kulturne baštine”, iz Srpskog centra SPONA je ukazano da je posle dodatnih drastičnih oštećenja nastalih tokom 2001. zvanično utvrđena potreba njegove revitalizacije. U aktu je, takođe, istaknuta i potreba da se obnovi ceo manastirski kompleks.

PROSTOR manastirskog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Matejču izgrađen je po zamisli upisanog krsta sa pet kupola, navedeno je u dokumentu Srpskog centra SPONA:

Slikarstvo Matejča pokazuje nadovezivanje na slikarske tradicije koje se sreću u slikarstvu ranijih zadužbina kralja Milutina. U Matejču su naslikani brojni ciklusi fresaka: Veliki praznici, zemaljski život Hristov, parabole, Akatist, Dela apostolska, Čuda apostolska, legenda o caru Avgaru, čuda Dimitrija Solunskog, ciklus Vaseljenskih sabora sa dodatkom srpskog sabora kralja Stefana, Božićna stihira Jovana Damaskina…

PROČITAJTE VIŠE:

HRVATI IPAK VOLE “CAJKE”: Bend Let 3 podržao srpske pevače, a pridružili se i ovi gradonačelnici!

ZEMLJOTRES U CRNOJ GORI: Tresao se Bar i primorje, jačina 3,3 Rihtera!

“KOJU KOŠARKU VI GLEDATE”: Bivši NBA as nahvalio Jokića kao niko do sada! (VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Wikimedia

YOU MAY LIKE