Chicago, IL
39°
Clear
6:25 am5:40 pm CST
Feels like: 30°F
Wind: 13mph S
Humidity: 44%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
37°F
37°F
34°F
34°F
34°F
FriSatSunMonTue
46°F / 36°F
55°F / 45°F
66°F / 50°F
68°F / 43°F
46°F / 36°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

KOMPJUTERSKI GENIJE DOBIJA NAŠ PASOŠ: Evo ko je slavni američki Srbin Stiv Voznijak!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Stiva Voznijaka, inženjera računarstva i suosnivača kompanije Epl (Apple), a nakon sastanka saopštio da se nada da će Vlada prihvatiti predlog i da će bračnom paru Voznijak dodeliti državljanstvo Republike Srbije.

Stiv Voznijak koji je Američki preduzetnik u oblasti tehnologija, elektroinženjer, informatičar, filantrop i pronalazač, koji je najviše poznat kao suosnivač kompanije „Epl“.

Tokom godina, Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama, kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika.

Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji. Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.

Jak razvoj IKT industrije u Srbiji

Voznijaku je predstavljena razvojna era tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i vizija ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

Upoznat je i sa ulaganjima Srbije u razvoj IKT industrije i mlade stručnjake, te ne čudi i evidentan rezultat tih ulaganja, tj. da je IKT postao najbrže rastući sektor u Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IKT usluga u iznosu od približno oko 3,8 milijarde evra.

Boravak Voznijaka u Srbiji predstavlja i jedinstvenu priliku za sve koji iz prve ruke mogu da čuju njegivo iskustvo u različitim oblastima, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva – startapa i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti.

Tokom boravka u Srbiji, Stiv Voznijak se detaljnije upoznao sa projektom EXPO27, budući da je izrazio želju da pomogne i zajedno sa Srbijom bude promoter našeg EXPA.

Posebna je čast za našu zemlju i to što tvorac mikroračunara i legenda globalne IT industrije želi da dobije srpski pasoš.

PROČITAJTE VIŠE:

Voznijak: Prijateljima kažem ja sam Srbin koji živi u Americi

Posle predsednika, obratio se i Voznijak koji je rekao da je srećan i zahvalan što je u Beogradu a potom ispričao i kako se obreo u Srbiji. Naime, tome je mnogo doprinelo poznanstvo s našim proslavljenim teniserom Jankom Tipsarevićem, ali i ljubav prema ovom kraju sveta u koji spada i Srbija.

Voznijak je rekao kako se sa suprugom Dženet zaljubio u Dunav i sve zemlje duž te reke, pa su pošli na krstarenje…

Sa šest godina sastavio prvi kristalni radio-prijemnik

Godine 1975, Voznijak je počeo da razvija Epl I[4] u računar koji je pokrenuo Epl kada su on i Džobs prvi put počeli da ga prodaju sledeće godine. On je prvenstveno dizajnirao Epl II, predstavljen 1977. godine.

Dok je radio u HP-u, Voznijak je 1976. godine dizajnirao svoj mikroračunar, ali kompanija nije bila zainteresovana da ga razvija.

Nakon što je trajno napustio Epl 1985. godine, Voznijak je osnovao CL 9 i stvorio prvi programabilni univerzalni daljinski upravljač, objavljen 1987.

Sa šest godina sastavlja prvi kristalni radio-prijemnik, sa 11 ili 12 godina zajedno sa prijateljima pravi interkom sistem između kuća u ulici, u šestom razredu osnovne škole postaje amaterski radio-operator.

U februaru 1981. godine je preživeo pad aviona, ali je zadobio povredu glave zbog koje je prvi put duže odsustvovao iz Epla.

POVEZANE TEME:

MLADA SRPKINJA NA FORBES LISTI: Ivana je vrhunska naučnica koja se bori protiv problema neplodnosti!

“DA TE VIDIM I POMAZIM, ATLANTIK ĆU PREĆI”: Devojčica iz Srbije odrasla u Americi, posle smrti bake pronašla dirljive pesme koje joj je posvetila!

NORVEŽANIN PRIHVATIO PRAVOSLAVLJE: Oženio Srpkinju sa Kosova i Metohije, a sada zajedno slave slavu!

Izvor: Kurir
Foto: Shutterstock

YOU MAY LIKE