Chicago
66°
Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 79%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
TueWedThu
68/61°F
66/61°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

KOMANDANT KFORA BESAN: Sprečili smo tragediju na severu KiM, Kurti je izazvao krizu upotrebom sile!

Kosovski premijer Aljbin Kurti je krivac za krizu na Kosovu jer je “prvo postavio Albance za gradonačelnike opština koje ne priznaje srpska većina, uprkos savetima cele medjunarodne zajednice, a potom je usledio jednostran potez vlade Prištine da upotrebi silu a da nas nije konsultovao”, izjavio je zapovednik Kfora general Andjelo Mikele Rastuća italijanskom listu “Korijere dela sera”.

Italijanski general je predočio da je “to učinilo nužnim intervenciju Kfora da bi se izbegla tragedija” i naglasio da se “već dve godine čine koraci koji vuku unazad i sad je dosta s jednostranim akcijama”.

“Misija NATO ne može i ne sme se smatrati pokrićem i zaštitom za jednostrane poteze koji urušavaju veoma krhku ravnotežu”, stavio je do znanja zapovednik Kfora u intervjuu izveštaču “Korijere dela sera” iz Prištine.

U izveštaju se podvlači da je “zapovednik Kfora jo uvek pod utiskom svega, jer je to moglo izazvati žrtve da nisu intervenisali njegovi vojnici, koji su se postavili izmedju ljutitih Srba i kosovske vojne policije”.

Na pitanje “nije li to bila akcija vlade koja deluje na svojoj teritoriji”, general Rastuća uzvraća da se “ne sme pretvarati da je tu neka normalna situacija, jer su to bile odluke donesene bez saglasnosti nas i strana kojih se to tiče”.

“To nikako ne doprinosi uzajamnom poverenju, moraju se uvek proceniti štetne posledice takvih poteza, a kad je premijer Kurti sa mnom razgovarao, uvek je govorio da je saglasan s takvim pristupom”, objasnio je komandant Kfora.

Izveštač “Korijere dela sera” navodi da je od Kurtija tražio odgovor zašto nije ispoštovao to što mu je predočio general Rastucha, a da je Kurti odgovorio da je “Kosovo suverena drzzava i da ne može da se povuče pred izazovom nasilnika”.

PROČITAJTE VIŠE:

Zapovednik snaga NATO na Kosovu je stavio do znanja da se “mi kao vojnici brinemo o bezbednosti, stabilnosti i slobodi kretanja obe etničke grupe, ja ne dajem sud o političkim odlukama, ali je moja dužnost da se pozabavim posledicama koje u ovoj tako ranjivoj situaciji lako dovode do zaoštravanja, čega smo upravo bili svedoci”.

Na pitanje šta bi bilo Kosovo bez misije NATO, italijanski general uzvraća da bi “to bilo ratno žarište” i dodao: “Stanje s kojim smo sučeljeni je posledica niza kriza koje su se s vremeno nagomilale i nazovimo to ipak jednom nadziranom nestabilnošću”.

“Ali to postaje sve više uzdrmano zbog ranjivosti odnosa dve etničke grupe i onih koji ih zastupaju”, objašnjava zapovednik Kfora.

Na pitanje da li je odgovornost za to na samo jednoj strani, general Rastuća uzvraća da “obe strane nisu u stanju da ovaplote ciljeve koje je posle mnogo godina uspela da uz velike napore postavi medjunarodna diplomatija”.

Komandant Kfora misli da su za dvadeset godina postignuti rezultati i kad je u pitanju miran zajednički zzivot, “ali od 2021. se ide stalno unazad zbog krajnje polarizacije nekih zbivanja, koje koriste kao oruđe sve strane zarad ekstremističkih politika i to je podrilo stabilnost oba naroda”.

POVEZANE TEME:

STIGAO PREDLOG ZAPADA? Ovo je plan od 8 tačaka za deeskalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji!

AMERIČKI SENATOR MARFI: Kurti je znao da će zauzimanje opština da upropasti dijalog, a ipak je to uradio!

DUŠAN OBRENOVIĆ PRIVEDEN PRE INCIDENTA: Srbi mirno protestovali, pa nestali iza kordona KFOR-a! (VIDEO)

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / e – Mësimi

YOU MAY LIKE