Connect with us

Srbija

“KOKE” KOJE NOSE JAJA OD 770 GRAMA: Australijske ptice se odomaćile u vojvođanskoj ravnici!

Published

on

Žao nam je egzotični papagaji jakih boja i paunovi koji se ponosno šepurute po dvorištima širom zemlje, jer više i niste najneobičnije i najveće ptice u Srbiji. To najbolje dokazuje porodica Stojanov iz Zrenjanina koja kao kućne ljubimce gaji, verovali ili ne – emue, koji su posle nojeva najveće na svetu i potiču iz centralne Australije. Na njihovom imanju nalazi se potpuno neobična družina, dva para ova retkih ptica koje su u njihov dom stigle sasvim slučajno.

“Naši prijatelji su imali emue i mi smo iz čiste radoznalosti poželeli da ih takođe gajimo, jer smo veliki ljubitelji ptica. Piliće emua od samo četiri nedelje kupili smo u Mađarskoj i kod nas su stigli u kutiji. Posle su poprilično porasli. Uopšte nisu zahtevne životinje, lako se hrane i održavaju”, rekla je za RINU Ljiljana Stojanov, vlasnica ovih retkih kućnih ljubimaca.

Ptica emu može da poraste čak i do dva metra, a osim što su velika atrakcija u našim predelima jer to nije njihovo prirodno stanište, mogu biti i izuzetno profitabilne. Ova ptica višestruko je korisna, njihova jaja su izuzetno tražena kao i meso, za koje su doktori rekli da je među najzdravijim jer sadrži minimalne količine holesterola.

“Njihovo meso još uvek nismo probali, ali od jaja smo nekoliko puta već pravili kajganu i mogu reći da je veoma ukusna. Prosečna težina jaja emua je oko 700 grama, tako da od jednog može da doručkuje cela mnogočlana porodica. Veoma su tražena, a cena po komadu se kreće oko 50 eura. Ono što je takođe veoma interesantno jeste da ženka snese jaje, a mužjak kasnije leži na njemu. Ona imaju tamno zelenu, veoma neobičnu boju”, rekla je Ljiljana.

Činjenicu da je emu izuzetno profitabilna ptica potkrepljuju i informacije da se osim mesa i jaja u svetu koristi i njihova koža koja se poredi sa krokodilskom, a na leđima svakog odraslog emua nalazi se i oko pet kilograma loja od kog se dobija ulje koje se kasnije koristi u kozmetičkoj industriji.

Međutim, takva eksploatacija ovih retkih ptica možda je neminovnost u inostranstvu, ali kod porodice Stojanov emui su maženi, paženi i voljeni a kažu da će tako biti i ubuduće.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement