Chicago
59°
Mostly Cloudy
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph N
Humidity: 63%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
70/54°F
75/61°F
79/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

“KO IMA PUNO DECE, SVAKOGA DANA MU NEKO DRUGI OTVORI KAPIJU”: Goran i Žaklina žive srećno sa šestoro naslednika i 12 unučadi!

U vreme kada je stopa nataliteta jedno od primarnih pitanja u Srbiji, porodica Gorana Jovića i njegove supruge Žakline iz Bobova, koja je u opštini Svilajnac među porodicama sa najviše potomoka, svetao je primer ne samo zbog broja dece već i zbog načina njihovog vaspitavanja.

Goran i Žaklina odgojili su Sanelu, Valentinu, Suzanu, Eminu, Miloša i Bojana, od kojih su dobili dvanaestoro unučadi, a trinaesto je na putu. Najviše, petoro unučadi, Sofiju, Anđelu, Milu i blizance Veru i Kostu, podarila im je kćerka Sanela, udata za Olivera Jovanovića iz Bobova. Kćerka Valentina sa trubačem Miroslavom Mladenovićem iz Dublja izrodila je Mihajla, Anđeliju i blizance Vasilija i Bogdana. Sin Bojan i snaha Marija imaju ćerku Đurđinu. Kćerka Suzana udata je za vulkanizera Ivana Filipovića iz Svilajnca, sa kojim ima šestomesečnu kćerku Ninu. Sin Miloš i snaha Marina imaju sina Dušana, a krajem maja očekuju prinovu. Kćerka Emina jedina još uvek nije zasnovala porodicu.

-Očekujemo bar 20 unučadi. Moj stav je “gde se košnice roje, tu ima i pčela”, tako da dece nikada nije mnogo. Kada svi dođu, zaboravimo na teškoće, na bol i muku. Svi su dedini slatkiši. Onaj ko ima familiju, uvek će imati ko da mu dođe. Ko ima jedno dete, čeka samo njega. Kod nas se kapija otvara svakog dana i neko dolazi. Velika je greška bila što se ranije ograničavao broj dece da se bogatstvo ne bi delilo i da bi sve ostajalo jedincu. Brojni su takvi primeri u našem selu – smatra Jović.

Jović kaže da u Srbiji ima i dosta predrasuda, među kojima je to da su Romi loši ljudi, zbog čega njihova deca ne treba da se zabavljaju sa nekim iz romske porodice. Njegova kćerka Valentina je primer da nije baš tako. Ona se udala u dobru porodicu, on je ponosan na sve četvoro unučadi, a najviše na Mihajla, koji svira trubu i klavir.

Goran i Žaklina, koji se bave ratarstvom, uzgajaju 22 grla krupne stoke, a imaju i privatnu firmu, ponosni su na svu decu i unučad, jer su se potrudili da one koji žive sa njima uposle, dok su se ostali sami snašli.

-Deca odmalena moraju da se navikavaju da rade. Majka treba da nauči kćerke da operu, slože, obrišu, spreme, peglaju, a otac sinove da rade, voze traktor, koriste motornu testeru, da znaju da se prekrste i da sa ocem idu za badnjak. Za to treba mnogo rada i strpljenja, a otac mora da bude autoritet kako bi znali šta može, a šta ne. Roditelji prave grešku kada ispunjavaju sve zahteve deteta – veli ovaj vredan domaćin.

On priznaje da su žene ipak veće žrtve, jer snose veći teret, kome treba dodati i to da moraju da umeju da istolerišu i kada suprug sleti na tuđi “cvet”, da progutaju i da ga vrate. Njemu je, kao i ostalim miradžijama, šali se, lakše, jer žene nemaju kud iz svoje kuće.

Pored sticanja radne obaveze, Goran je svoju decu naučio moralnim i životnim načelima. Kada je, na primer, reč o džeparcu, uvek ga je pažljivo odmeravao. Pratio je cenu bureka i jogurta, jer to zadovoljava potrebe deteta dok je u školi. U starijim razredima osnovne škole džeparac im je davao ponedeljkom za celu nedelju. Tako je mogao da vidi da li su spremni da novac sami rasporede ili će ga “alavo potrošiti za jedan dan”.

-Danas je to 200 dinara dnevno. Ima roditelja koji deci svakodnevno daju po hiljadu dinara, što je greška. Ako ima višak novca, dete će odlaziti na mesta na koja ne bi trebalo. Povremeno treba pratiti decu, pogledati mu sadržaj školske torbe, pratiti njihovo ponašanje na društvenim mrežama, jer od njih preti velika opasnost – otkrio nam je Jović o čemu je sve vodio računa prilikom vaspitavanja dece.

PROČITAJTE VIŠE:

CELA PORODICA NA OKUPU: Srpska Zulu snajka proslavila Uskrs, svekrva sva ponosna! (VIDEO)

DVE DECENIJE NA ISLANDU: Srpska porodica podelila svoja iskustva iz zemlje vatre i leda!

NJIHOVE CIPELE NOSE PREDSEDNICI: Porodica Ristić već 70 godina čuva tradiciju, a evo po čemu su posebni! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!