Chicago, IL
73°
Sunny
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 40%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 5
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
75°F
73°F
68°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
63°F / 50°F
66°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

KNJIGE NOVOSAĐANINA OPTOČENE ZLATOM I UVEZENE U KOŽU: Putin ima moje Zakonopravilo Svetog Save (VIDEO)

Širok osmeh dobrodošlice i miris fine, vegetabilne kože, prvo je što vas dočeka kad kročite u radionicu Novosađanina Ljubomira Turukala, kožara i knjigovesca, čuvenog po tome što se svaka knjiga koju uradi po mnogo čemu razlikuje od onih koje stoje na policama naših i svetskih knjižara.

Stranice uvezane u korice presvučene kvalitetnom kožom, optočene zlatom, uglavnom jevanđelja, molitvenici, Zakonopravilo Svetog Save, Sveto pismo, Bogoslužbeno jevanđelje, mogu se naći širom sveta, a zbog njihove lepote i kvalitetne izrade, završile su i u rukama srpskog, rumunskog i ruskog patrijarha, a neke čak kod rimskog pape!

Potpuno posvećen ovom zanatu kojim je počeo da se bavi 1992. godine, prethodno se oprobavši u nekoliko poslova, veliko zadovoljstvo nalazi u svojoj radionici. Dok svoja, slobodno se može reći, umetnička i unikatna dela nije doveo do savršenstva, vredna divljenja, bilo mu je potrebno mnogo učenja i otkrivanja tajni zanata. U početku je, kazuje nam naš domaćin, od kože pravio tašne i novčanike, a s vremenom je preovladala ljubav prema knjigama, koja ni dan-danas ne popušta. S istim žarom, lati se posla kao i prvih dana, dovodeći ga do savršenstva.

Setno se prisećajući minulih decenija i svog početka, Turukalo kazuje da još pamti prvu knjigu “Ljubav u doba kolere” Gabrijela Garsije Markesa, koju je uradio za jednog izdavača za Beogradski sajam knjiga, tada nagrađenu Makarijevom nagradom. Sudbina ove knjige je tužna, jer je ukradena. Zatim su usledile Geteov “Faust”, “Dorijan Grej” Oskara Vajdla i druge, i sve su ovenčane nagradama.

Za izradu ovih knjiga potreban je profesionalan alat, najkvalitetniji materijal, a pre svega kreativnost – kazuje Turukalo, ističući da je ljubav prema ovom poslu ipak najvažnija. – Vegetabilnu, rastegljivu kožu nabavljam u Italiji, jer je najkvalitetnija, jer ako se uradi dobro, može trajati vekovima. Zlato nabavljam u Švajcarskoj. Trajemo već 30 godina, i nadam se da ćemo još, a najvažnije je da imamo puno posla. Žao mi je što je ovaj lep i kreativan zanat u izumiranju, a budućnost mu je neizvesna.

Kreativni knjigovezac iz Novog Sada ne odustaje od najkvalitetnijeg i najdugovečnijeg materijala u koji koriči retke antikvarne knjige, kao i one crkvene. Između korica je smestio i Zakonopravilo Svetog Save, koja je na jednom američkom sajtu uvrštena u najlepše knjige sveta. Ova knjiga je završila i u rukama Vladimira Putina, moskovskog patrijarha Kirila, episkopa bačkog Irineja Bulovića, patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, ali i Alekseja Milera, šefa “Gasproma”.

U Rumuniji ima bar stotinu jevanđelja, i za tamošnjeg patrijarha je liturgijar rađen u beloj koži. Preko Stefana Popa, čuvenog karikaturiste iz Rumunije, rimski papa je tražio naše jevanđelje, i dobio ga je na poklon – otkriva nam Turukalo. – Uradio sam i knjigu poglavaru Srpske pravoslavne crkve, a ona sa brojem jedan poklonjena je patrijarhu Porfiriju.

U svojoj radionici, u kojoj mu od prvih knjigovezačkih dana pomažu Milan i Ilona, Turukalo je uradio i Ilustrovanu pravoslavnu bibliju sa našim freskama i ikonama, na engleskom jeziku, a na policama među mnogobrojnim vrednim knjigama je u beloj koži, sa potpisom na naslovnici, knjiga Žitije i sahrana patrijarha Pavla, štampana u 95 primeraka, onoliko koliko je najvoljeniji srpski patrijarh imao godina kada se upokojio.

Bitno mi je u čije ruke knjiga ide – iskreno će naš sagovornik, pokazujući nam bogosložbeno Jevanđelje za svaki dan, dodajući da je bilo slučajeva i da je odbio da koriči.

Volim knjige, ali cenim čitaoce. Kad vidim da je nekom neka knjiga jako važna, uradim je i besplatno, a monasima ništa ne naplaćujem. Korice samo krase knjigu. Bitno je šta je između njih.

Novosadski knjigovezac jedini radi zlatni rez knjige (goldštit), odnosno na njeno telo stavlja zlato, što doprinosi dugotrajnosti knjiga.

PROČITAJTE VIŠE:

USKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA PORFIRIJA: Vaskrsli Gospod bio je i sa našim precima kada su padali i ponovo ustajali! (VIDEO)

SRPSKA LEPOTA OČIMA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo kako bi naši gradovi izgledali da su ljudi! (FOTO GALERIJA)

DANA JE POKLONILA USKRŠNJA JAJA SIROMAŠNIM KOMŠIJAMA: Naše malo nekome znači mnogo!

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE