Connect with us

Srbija

KLIMATSKE PROMENE? Jato retkih ptica doletelo iz Indije, ružičasti čvorak po prvi put u Šumadiji (FOTO)

Published

on

Meštani sela Prislonica, koje se nalazi na pola puta između Čačka i Gornjeg Milanovca, prethodnih dana imali su neobične posetioce. Na krošnjama drveća u obližnjem Prisloničkom polju, pored reke Dičine, gnezdo je svilo jato ružičastih čvoraka, koji su izuzetno retke ptice i nikad do sad nisu viđene u Šumadiji.

DRUGI PUT U SRBIJI: Ružičasti čvorak je vrlo retka ptica

“One se veoma retko viđaju u Srbiji, jedini put je zabeleženo gnežđenje kod Žagubice pre osam godina i od tad se više nisu pojavljivale. Pretpostavljamo da su sad u preletu, u potrazi za hranom i između 50 i 70 jedinki može se videti u Prislonici”, izjavio je Zoran Rajičić iz Društva ljubitelja ptica i prirode “Sove na oprezu” iz Čačka.

OTKRILE NOVU MEKU: Novo stanište očito prija ovim pticama iz daleke Indije

Ružičasti čvorak zimu provodi u Indiji, a gnezdi se u delovima istočne Evrope, između Crnog Mora i Kaspijskog mora, kao i u centralnoj Aziji, na području Bliskog istoka i Male Azije.

“U ovom poljoprivrednom kraju očigledno su po prvi put otkrile idealno mesto za svoje prebivalište. Šume u okolini Čačka su izuzetno pogodne i zanimljive pticama, jer do sad je uočeno čak oko 235 vrsta, a ukupno u Srbiji ima 350 vrsta. Jako je teško proceniti koliko će se ružičasti čvorci zadržati u Prislonici, imajući u vidu da su to ptice selice”, kaže Rajičić.

PTICA PEVAČICA: Od Indije do Prislonice

Ružičasti čvorak pripada grupi ptica pevačica, pa nema sumnje da neobičan cvrkut ovih dana dopire do meštana u Prislonici, a samo retki će znati da ga stvaraju ptice koje su u Srbiju stigle iz daleke Indije.

Izvor/Foto: RINA

Advertisement