Chicago, IL
66°
Sunny
6:11 am7:29 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 11mph SW
Humidity: 33%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
68°F
66°F
63°F
63°F
61°F
SunMonTueWedThu
73°F / 45°F
61°F / 48°F
66°F / 61°F
64°F / 48°F
55°F / 43°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

KLIMATSKE PROMENE? Jato retkih ptica doletelo iz Indije, ružičasti čvorak po prvi put u Šumadiji (FOTO)

Meštani sela Prislonica, koje se nalazi na pola puta između Čačka i Gornjeg Milanovca, prethodnih dana imali su neobične posetioce. Na krošnjama drveća u obližnjem Prisloničkom polju, pored reke Dičine, gnezdo je svilo jato ružičastih čvoraka, koji su izuzetno retke ptice i nikad do sad nisu viđene u Šumadiji.

DRUGI PUT U SRBIJI: Ružičasti čvorak je vrlo retka ptica

“One se veoma retko viđaju u Srbiji, jedini put je zabeleženo gnežđenje kod Žagubice pre osam godina i od tad se više nisu pojavljivale. Pretpostavljamo da su sad u preletu, u potrazi za hranom i između 50 i 70 jedinki može se videti u Prislonici”, izjavio je Zoran Rajičić iz Društva ljubitelja ptica i prirode “Sove na oprezu” iz Čačka.

OTKRILE NOVU MEKU: Novo stanište očito prija ovim pticama iz daleke Indije

Ružičasti čvorak zimu provodi u Indiji, a gnezdi se u delovima istočne Evrope, između Crnog Mora i Kaspijskog mora, kao i u centralnoj Aziji, na području Bliskog istoka i Male Azije.

“U ovom poljoprivrednom kraju očigledno su po prvi put otkrile idealno mesto za svoje prebivalište. Šume u okolini Čačka su izuzetno pogodne i zanimljive pticama, jer do sad je uočeno čak oko 235 vrsta, a ukupno u Srbiji ima 350 vrsta. Jako je teško proceniti koliko će se ružičasti čvorci zadržati u Prislonici, imajući u vidu da su to ptice selice”, kaže Rajičić.

PTICA PEVAČICA: Od Indije do Prislonice

Ružičasti čvorak pripada grupi ptica pevačica, pa nema sumnje da neobičan cvrkut ovih dana dopire do meštana u Prislonici, a samo retki će znati da ga stvaraju ptice koje su u Srbiju stigle iz daleke Indije.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE