Chicago
52°
Cloudy / Wind
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 20mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
52/43°F

Published 8 months ago

By admin

KISINDŽER UPOZORAVA: SAD dovele svet do ivice rata sa Rusijom i Kinom!

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je za Vol Strit Žurnal da je Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju i da je, u odsustvu velikog lidera, svet doveo do ivice rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana.

„Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom po pitanjima koja smo delimično kreirali, bez ikakvog koncepta kako će se ovo završiti ili do čega bi trebalo da dovede“, rekao je Kisindžer u danas objavljenom intervjuu.

Devedesetdevetogodišnji Henri Kisindžer Kisindžer istakao je ulogu Zapada u ukrajinskom sukobu u nedavnoj knjizi u kojoj se profilišu istaknuti lideri posle Drugog svetskog rata. Odluku Rusije da pošalje trupe u zemlju u februaru opisao je kao motivisanu sopstvenom bezbednošću, jer bi ulazak Ukrajine u NATO pomerio oružje alijanse na 480 kilometara od Moskve.

Nasuprot tome, kako on tvrdi, ako bi Ukrajina u celosti potpala pod ruski uticaj, malo bi doprinelo „smirenju istorijskih evropskih strahova od ruske dominacije“.

Prema Kisindžerovim rečima, diplomate u Kijevu i Vašingtonu trebalo je da izbalansiraju ove zabrinutosti, uz šta je trenutni sukob u Ukrajini opisao kao „neuspeli strateški dijalog“.

Kisindžer, poznat po svojim kontroverznim ali oštrim kritikama, u ovom razgovoru ostao je pri insistiranju da je Zapad trebalo da ozbiljno shvati bezbednosne zahteve predsednika Rusije Vladimira Putina i odbio je da signalizira da će Ukrajina jednog dana biti primljena u NATO savez.

Uoči svoje vojne operacije u Ukrajini, Rusija je SAD i NATO-u predstavila pisane nacrte svojih bezbednosnih zabrinutosti, koje su obe strane odbacile, ističe on.

Kisindžer, koji je kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih vodio opsežne pregovore sa vijetnamskim komunistima čak i dok je američka vojska vodila rat protiv njih, rekao je da savremeni američki lideri imaju tendenciju da gledaju na diplomatiju kao na „lične odnose sa protivnikom“, a rečima koje Vol Strit Žurnal parafrazira, oni su „skloni da pregovore posmatraju u misionarskom, a ne psihološkom smislu, nastojeći da preobrate ili osude svoje sagovornike, a ne da proniknu u njihovo razmišljanje.

Umesto toga, Kisindžer je tvrdio da SAD treba da traže „ravnotežu“ između sebe, Rusije i Kine.

„Ovaj termin se odnosi na neku vrstu ravnoteže moći, uz prihvatanje legitimiteta ponekad suprotstavljenih vrednosti. Jer ako verujete da konačni ishod vašeg truda mora biti nametanje vaših vrednosti, onda mislim da ravnoteža nije moguća“, objasnio je Kisindžer.

Prema Kisindžeru, SAD više nisu u poziciji da se postave na stranu Rusije ili Kine.

„Sve što možete da uradite je da ne ubrzavate tenzije i stvarate opcije, a za to morate imati neku svrhu“, zaključio je on.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Markets and Finance

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!