Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

KINA NAJAVILA NULTU TOLERANCIJU: Tajvan upozorava na predstojeću invaziju!

Kina je najavila nultu toleranciju prema, kako su naveli, “separatističkim aktivnostima” na Tajvanu.

Upozorenje Pekinga, koji smatra Tajvan sopstvenom teritorijom, usledilo je nekoliko dana nakon kineskih vojnih vežbi bez presedana u blizini ostrva, preduzetih nakon posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Pelosi je u prošle nedelje posjetila Tajvan i to je bila poseta najviše rangiranog američkog zvaničnika u poslednjim decenijama uprkos oštrim upozorenjima Kine, koja nastoji da drži Tajvan izolovanim na svetskoj pozornici.

Kineska Kancelarija za tajvanska pitanja u sredu je objavila beli papir, u kome izlaže kako namerava da integriše ostrvo kroz niz ekonomskih inicijativa i vojni pritisak.

„Spremni smo da stvorimo veliki prostor za miroljubivu reunifikaciju, ali nećemo ostavljati prostor za separatističke aktivnosti u bilo kojoj formi“, navodi se u dokumentu, prenosi AFP.

Peking poručio australijskim vlastima da se „oprezno bave pitanjem Tajvana“

Ambasador Kine u Australiji Sjao Ćijen izjavio je da nove vlasti Australije moraju da se „pitanjem Tajvana bave oprezno“.

On je rekao da je bio „iznenađen“ time što je Australija zajedno sa SAD i Japanom osudila nedavno ispaljivanje projektila u teritorijalne vode Japana tokom kineske vojne vežbe u blizini Tajvana.

„Nadamo se da će australijska strana ozbiljno shvatiti kinesko-australijske odnose. Uzmite princip ‘Jedne Kine’ za ozbiljno, oprezno se bavite pitanjem Tajvana“, rekao je Sjao.

On nije naveo kada bi vojne vežbe sa bojevom municijom mogle da se završe, ali je rekao da će to biti objavljeno u „odgovarajuće vreme“.

Sjao je dodao da Kina ne isključuje upotrebu sile u vezi sa ujedinjenjem sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom provincijom.

„Kada je to neophodno, kada smo primorani, spremni smo da upotrebimo sva neophodna sredstva“, rekao je Sjao.

Vršilac dužnosti premijera Australije Ričard Marls, koji ove nedelje zamenjuje premijera Entonija Albanezea, izjavio je da se nacionalni interes njegove zemlje nije promenio, iako vlast jeste.

Krajem maja, Albanezeova Laburistička partija osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Australiji, time porazivši Konzervativce i bivšeg premijera Skota Morisona, oštrog kritičara kineskih vlasti.

Tajvan: Kineske vojne vežbe priprema za invaziju

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu izjavio je da Kina koristi vojne vežbe kao izgovor za invaziju na Tajvan. Peking je počeo vojne vežbe u blizini Tajvana u znak protesta zbog posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi, tom ostrvu.

Vu nije rekao kada bi Kina mogla da krene u invaziju. Dodao je da Tajvan neće biti zastrašen čak i ako Kina nastavi vežbe koje su na liniji razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

“Kina koristi vežbe kako bi pripremila invaziju na Tajvan. Održava vojne vežbe velikog dometa, lansira rakete, izvodi sajber napade, pokušava da oslabi moral u Tajvanu. Kada se vežbe završe Kina će možda pokušati da prekrši dugogodišnji status kvo i pređe liniju razdvajanja”, kaže Vu.

Vu je apelovao na jaču međunarodnu podršku i ocenio da Kina ugrožava regionalnu stabilnost.

Zvaničnik Pentagona rekao je u ponedeljak da Vašington i dalje stoji pri oceni da Kina neće krenuti u invaziju u naredne dve godine.

Kineska Istočna komanda je saopštila da će započeti nove vežbe sa fokusom na mornaričke operacije – čime je potvrdila strahovanja da će nastaviti sa pritiskom na odbranu Tajvana.

“Kina nastavlja da pritiska liniju razdvajanja. Tajvanske snage se trude da drže otvorenim međunarodne vode”, rekao je izvor upućen u situaciju.

Nensi Pelosi je iz Azije otišla prošlog petka, a Kina je od tada prekinula i neke druge kanale komunikacije sa SAD – uključujući i razgovore o vojsci i klimatskim promenama.

Tajvan je otpočeo i svoje vojne vežbe u utorak.

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je zabrinut zbog poteza Kine u regionu, ali ne i za Tajvan.

Zamenik sekretara za odbranu Kolin Kol je takođe rekao da će američka vojska nastaviti da bude prisutna u Tajvanskom moreuzu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1 / Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / CBC News: The National

YOU MAY LIKE