Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 73%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
41°F
43°F
45°F
45°F
45°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 36°F
61°F / 52°F
64°F / 28°F
37°F / 27°F

Published 1 year ago

By admin

KFOR ODGOVORIO SRBIJI: Nema potrebe za slanjem snaga na Kosovo

Vučić je rekao da je Kfor u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, koji je i on dobio, odgovorili da smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244.

„Odgovorili su da smatraju da nema potrebe za povratkom vojske i oružanih snaga Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, pozivajući se na Rezoluciju 1244 i rekavši da u skladu sa njom oni igraju svoju ulogu, a nisu se pozvali na deo rezolucije po kojoj je moguće da odbiju to, jer tako nešto ne postoji“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Dodao je da se Kfor pozvao na pozitivnu normu, da ima obavezu da čuva red i poredak, i kako je ocenio, napravili su još jednu „nenamernu grešku“ rekavši da pažljivo motre na situaciju na severu, a samo dva sata ranije pucano na Srbe na jugu.

Vučić je istakao da je taj odogovor „verovatno u želji da dodatno ponize Srbe“, kao što su nekada od vlasti u Beogradu tražili da predsednika Slobodana Miloševića izruče na Vidovdan, poslat na Badnje veče i da „to nije slučajno“.

„Niko nije užasnut napadom na decu, a 11 poruka ambasadora zbog Rade Trajković“

On je ranjavanje mladića i dečaka kod Štrpca nazvao „pokušajem ubistva“ i najavio da će se uskoro videti sa porodicama ranjenih.

Vučić je naglasio da „nije posao Kfora da brine o barikadama na severu“, već o svim Srbima na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Rekao je da mu niko od međunarodnih zvaničnika nije poslao poruku da je užasnut napadom na decu, a da je „dobio 11 poruka ambasadora zbog Rade Trajković, kada je dva sata sedela na administrativnom prelazu“.

„Pucanje na srpske dečake ih nije nasekiralo. To govori o svima njima, i o odnosu prema srpskom narodu. Ja nisam očekivao drugačiji odgovor Kfora. I pitanje je da li ići na sednicu Saveta bezbednosti (UN)“, rekao je Vučić.

On je ocenio da u Srbiji „postoje dve grupe koje vrše pritisak zbog Kosova i Metohije“.

„Jedni su tobožnje patriote koji samo prave problem svojoj zemlji. Oni će tražiti sednicu SB UN. Idemo sutra, ok, podržaće nas Rusi. A šta ćemo onda? Oni će da izglasaju da se ne vrate srpska vojska i policija. Šta ćemo posle te sednice, da ostavimo Kurtiju da komentariše kako je i SB UN to odbio“, rekao je je Vučić.

On je ocenio da su protiv podele Kosova oni koji su „za nezavisno Kosovo u celini“.

To je, po njegovoj oceni, rezultat atmosfere koju je Kurtijev režim pravio „sa nekim spolja“ i da je sve to „plod atmosfere koju je stvorio Kurti“.

„Mene plaši da vidim to i kod našeg naroda, da nismo više u stanju to sasvim racionalno da posmatramo. Ta slika na Badnji dan je potresla Srbiju“, rekao je Vučić.

Izvor: N1
Foto: Tanjug

YOU MAY LIKE