Connect with us

Srbija

KAŽNJENI ZBOG EKOLOGIJE: Zbog čišćenja reke osudili ih na novčanu kaznu, oni izabrali da idu u zatvor!

Published

on

Aktivisti inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović kažnjeni su novčano sa po 20 hiljada dinara jer su u selu Rakita organizovali čišćenje korita reke.

„Osudili su nas praktično jer smo čistili reku. Mi smo javno pozvali sve one koji žele da nam se priključe u čišćenju reke na kojoj se gradi mini-hidrocentrala. Tačno je da nismo prijavili skup, ali smo i ranije u Pirotu organizovali ove akcije i rečeno nam je da ne moramo da prijavljujemo takav skup“, kazala je Radojković. Prema njenim rečima, ovo je samo pokušaj da se njih dvoje kao aktivisti za Odbranu reka Stare planine razvlače po sudovima.

„Mi ne želimo da platimo kaznu i radije ćemo ići u zatvor. Trenutno smo pokrenuli žalbeni postupak i videćemo kako će to proći. Međutim dešava se to da članovi „Zelene stranke“ plaćaju našu kaznu bez ikakvih konsultacija sa nama. Zašto je to pogrešno pa zato što su oni automatski priznali našu krivicu na taj način“, kazala je Radojković.

Ona dodaje, da plaćanje kazne pre nego da se završi žalbeni postupak može samo da šteti.

Mi ćemo nastaviti da se borimo, a ukoliko ova presuda postane pravosnažna što još uvek nije smatram da je bolje da odemo u zatvor zato što smo čistili reku nego da plaćamu takvu besmislenu kaznu.

Ni ja ni Aleksandar nikada nismo bili osuđivani i ne bih volela da imam bilo kakav dosije, a to da smo pa i prekršajno osuđeni ostaje u sistemu. Zato smatram da nije trebalo da se plati ta kazna već da se sačeka šta će biti sa žalbenim postupkom“, kazala je Radojković.

Prema njenim rečima, borba koju vode, već duže vreme, za spas reka Stare planine nastavlja se bez obzira na pritisak koji trpe.

„Mi ćemo nastaviti da se borimo, a ukoliko ova presuda postane pravosnažna što još uvek nije smatram da je bolje da odemo u zatvor zato što smo čistili reku nego da plaćamu takvu besmislenu kaznu“, rekla je Radojković.

Kako se navodi u presudi, skup je održan i na skupu je bio veći broj lica, a na osnovu izvedenih dokaza izjava okrivljenih i svedoka sud je neosporno utvrdio da okupljanje građana nije prijavljeno nadležnom organu u zakonom propisanom roku.

Tekst: Niskevesti.rs Foto: Privatna arhiva

Advertisement