Chicago, IL
59°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 20mph W
Humidity: 67%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
59°F
57°F
57°F
55°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
52°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

KATOLIČKA CRKVA MENJA VLASNIKA: SPC dobija četvrti hram u Beču!

Eparhija Srpske pravoslavne crkve za Austriju i Švajcarsku posle podne zvanično preuzima crkvu u bečkom Majdlingu. Katolička crkva Franje Asiškog iz 1981. menja vlasnika i postaje pravoslavna crkva posvećena Bogorodici.

Tim povodom se u bivšoj katoličkoj, ubuduće pravoslavnoj crkvi u Beču u 17 sati održava svečanost primopredaje uz prisustvo visokih predstavnika crkvene hijerarhije sa obe strane.

Na skup koji uključuje i zajedničku molitvu, dolazi kardinal Kristof Šenborna u pratnji dva biskupa Bečke nadbiskupije.

Sa srpske strane, pored domaćina, vladike austrijskog Andreja, biće prisutni mitropolit dabrobosanski Hrizostom i vladike braničevski Ignatije, nemački Grigorije i bregalnički Marko. To je drugi sakralni objekat koji je Eparhija preuzela od Nadbiskupije.

Ovog trenutka Eparhija SPC-a poseduje tri hrama. Prvi i najstariji je katedralni Hram Svetog Save, izgrađen sredstvima Srpske pravoslavne opštine u drugoj polovini 19. veka.

Drugi je prenamenovana industrijska hala u bečkom Leopoldštatu. Treću crkvu, Hram Bogorodičinog rođenja u Otakringu, bivšu katoličku crkvu iz sredine 18. veka, Eparhija je dobila na poklon od Nadbiskupije pre dvanaest godina.

Crkva, koja danas kao četvrta postaje vlasništvo Eparhije u Beču, izgrađena je pre 40 godina i kupljena od Nadbiskupije po povlašćenoj ceni od 200.000 evra.

Zgrada stoji na placu od dve i po hiljade kvadratnih metara i ima nešto preko 1.000 kvadratnih metara površine.

U kvadraturu se, osim samog liturgijskog prostora (340 metara kvadratnih) računaju i zajedničke i prateće prostorije, kao i tri parohijalna stana u susednoj stambenoj zgradi.

Austrijski kardinal Šenborn je veliki zagovornik ekumene i pristaša hrišćanstva kao zajednice jedinstva i saradnje, bez obzira na denominacije.

Stav Nadbiskupije je da se katoličke crkve uvek posmatraju kao mesne crkve i da se, kad lokalno padne broj vernika zbog demografskih i drugih razloga, objekti poklanjaju i povoljno ustupaju sestrinskim crkvama.

Time se katolička crkva u Austriji suprotstavlja opštem evropskom trendu, po kome se crkve ostale bez vernika profanizuju i prodaju kao imobilije za robne kuće, bioskope, restorane i druge svetovne potrebe.

U Austriji živi ukupno oko 300.000 Srba, broj koji obuhvata one koji poseduju srpski pasoš, ali i Austrijance srpskog porekla.

Više od trećine su vernici. Dobar deo ostalih takođe ostaje identitetski i običajno povezan sa Crkvom. To Eparhiju u Beču čini jednom od najdinamičnijih verskih zajednica u Austriji.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Vesna Knežević / RTS

YOU MAY LIKE