Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
63°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
64°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

KATASTROFA ZA SRPSKO SELO: Sneg u aprilu teško pogodio poljoprivrednike, evo koliko će biti manji rod!

Vremenske prilike ovih dana nikako ne idu naruku voću i voćarima. Sneg i niske jutarnje temperature koje se najavljuju i narednih dana i mogle bi da desetkuju ovogodišnji rod voća. Stručnjaci navode kako bi nepovoljni vremenski uslovi mogli da smanje ovogodišnji rod i do 30 odsto.

Direktor Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju Aleksandar Petković rekao je za RTS da je zbog visokih temperatura voće naglo krenulo u vegetaciju, čak i desetak dana ranije.

“Trenutno stanje je takvo da ove temperature još nisu ugrozile zasade. Noćas je bila temperatura negde oko 1 stepen, međutim, najave za večeras su da će temperatura pasti negde do minus 3. Nadamo se da neće biti tako, jer svakako to može da ugrozi ovogodišnji rod i da smanji rod čak i do nekih tridesetak posto”, rekao je Petković.

Istakao je da je višnja u topličkom kraju u boljoj situaciji pošto još nije krenula da cveta, jer je na višoj nadmorskoj visini.

“Kada sve ovo prođe, nadamo se da će temperatura kroz par dana porasti, što je i takva najave prognoze, da će temperatura porasti i onda sa porastom temperature moraće da se odradi zaštita od monilioze koštičavog voća, pošto ovi vlažni uslovi, svakako u cvetanju, diktiraju razvoj te bolesti”, rekao je Petković.

Poručio je da srpski poljoprivrednici mogu da se posavetuju sa stručnim službama kako bi zaštitili voće od te bolesti.

POVEZANE TEME:

NIŠLIJKA KOJA OBARA REKORDE: Počela je da trči zbog zdravlja i istrčala jednu od 30 najtežih planinskih trka!

MLADEN JE IZBEGLICA, RADI DVA POSLA I SREĆAN JE: „Ujutru u kuću unosim miris cveća, a noću toplog hleba“!

JAPANKA ZALJUBLJENA U SRPSKE SVETINJE: Napisala je knjigu o našoj baštini, a za ovaj manastir kaže da je njen dom! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: RINA

YOU MAY LIKE