Chicago, IL
63°
Fair
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 4mph E
Humidity: 73%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 54°F

Published 3 years ago

By admin

KATASTROFA NA POMOLU: Amerika se sprema za najjači uragan od 1850. godine, naređena opšta evakuacija!

Uragan Ida, koji se kreće od područja Karipskog mora, približava se jugoistočnom delu Sjedinjenih Država, zbog čega je stanovnicima države Luizijana naređena hitna evakuacija.

Nacionalna meteorološka služba SAD-a objavila je nove podatke o kretanju uragana Ida, koji nastavlja da jača dok se kreće prema Meksičkom zalievu. Prema poslednjim informacijama, uragan Ida je iz kategorije 3 prešao u kategoriju 4, što znači da udari vetra dostižu i do 210 kilometara na čas.

Povodom uragana oglasio se i guverner Džon Bel Edvards koji je upozorio stanovništvo na moguće posledice uragana.

“Ovo će biti jedan od najjačih uragana koji je pogodio ovaj deo SAD od 1850. godine”, rekao je.

Gradonačelnica Nju Orleansa LaToja Kantrel naredila je da se evakuišu svi koji žive van sistema nasipa koji štite grad od poplava. Nije saopštila koliko ljudi živi u tim delovima ali je upozorila građane koji imaju zdravstvene probleme i druge specijalne potrebe da brzo napuste ugroženo područje.

Gradonačelnica Baton Ruža Šeron Veston Brum potpisala je deklaraciju o vanrednoj situaciji i rekla da je grad rasporedio vreće s peskom na osam strateških lokacija pripremajući se za dolazak oluje.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards proglasio je vanredno stanje u četvrtak a u petak rekao da je od predsednika Bajdena zatražio federalno proglašenje hitne situacije i pre nego što Ida stigne do američkog tla.

Na glavnom autoputu koji vodi iz ove države prema drugim delovima SAD došlo je do potpune blokade, a veliki redovi stvorili su se i na Međunarodnom aerodromu Luis Armstrong gde su građani ‘hvatali’ poslednje letove pre obustave rada aerodroma.

S obzirom na tragična iskustva iz prošlosti kada je ovo područje pogodio razorni uragan Katrina, građani su još više zabrinuti zbog najava da bi uragan Ida mogao imati i razornije posledice od prethodnog.

“Nismo ista država kao pre 16 godina. Svi smo sada na testu, ali smo otporni i žilavi. Prebrodićemo ovu situaciju”, rekao je Edvards.

Nacionalna garda države Luizijane stacionirala je 5.000 vojnika širom države u pripremama za eventualne misije traganja i spasavanja građana.

Pored toga, s obzirom da se očekuju i nestanci struje, u ovom trenutku su vlasti mobilisale preko 10.000 službenika koji će odgovarati na pozive građana i beležiti situaciju na terenu u slučaju kvarova i drugih problema koje udari vetra mogu prouzrokovati.

Ida je dostigla status uragana mnogo brže nego što su meteorolozi očekivali.

Centar za upozoravanje na uragane prethodno je saopštio da je avion za lov na uragane Vazduhoplovnih rezevnih snaga utvrdio da se Ida formirala i da se nalazi oko 160 kilometara zapadno-jugozapadno od Jamajke, krećući se severozapadno brzinom od oko 22 kilometara na čas.

Oluja je imala maksimalne stabilne vetrove brzine od oko 65 kilometara na čas. Prognostičari su saopštili da očekuju da će ojačati u uragan dok se bude kretala zapadno od Kube i ka južnom Meksičkom zalivu.

“Postoji sve veći rizik od olujnih udara opasnih po život, oštećujućih uraganskih vetrova i obilnih padavina u nedelju i ponedjeljak, posebno duž obale Luizijane”, saopšteno je iz centra za uragane.​

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Twitter@NWS

YOU MAY LIKE