Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 49%
Pressure: 30.47"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 06:24

By admin

KARL MALDEN JE NAŠ JEDINI GLUMAC OSKAROVAC: Zabranili mu da dođe u Jugoslaviju jer je rekao da je ponosan što je Srbin!

Slavni holivudski glumac Karl Malden (Mladen Sekulović) na samrti je imao je samo jednu želju – da ponovo vidi Srbiju. Preminuo je u snu u 97. godini 2009. godine, ne ostvarivši svoj poslednji san.

Dan njegove smrti bio je dan velike žalosti u Holivudu. Komemoraciju Karlu Maldenu u Holivudu vodio je Majkl Daglas, sin njegovog prijatelja Kirka Daglasa, kog je Sekulović njihao na kolenima kad je bio mali, a koji mu je bio i glavni partner u “Ulicama San Franciska”.

Veliki Karl Malden “Oskara” je dobio kao negativac u filmu “Džungla na asfaltu”, 1951. godine, u kome je nastupao sa Marlonom Brandom. Na dodeli “Oskara” sedeo je sa Hemfrijem Bogartom i Lorin Bekol.

NAJVEĆI SU UČILI OD NJEGA

Karl Malden je imao bogatu glumačku karijeru dugu preko 60 godina. Bio je veliki filmski glumac, igrao je i u pozorištu, pa se oprobao i kao reditelj. Igrao je sa najvećim glumcima sveta, a zanimljivo je da su neki od njih govorili da su od njega mnogo naučili.

Bio je prvi predsednik Američke filmske akademije u Holivudu i osnivač ugledne umetničke biblioteke u Beverli Hilsu, najveće u Americi. Bio je natprosečan glumac, a oni koji su ga dobro poznavali kažu da bi bio uspešan i u mnogim drugim zanimanjima. Voleo je i sport. Bio je izuzetan košarkaš. Posebno je voleo Pita Maravića, jednog od najvećih američkih i najboljih košarkaša srpskog porekla svih vremena.

Karl Malden je rođen 1912. godine kao Mladen Sekulović u čuvenom rudarskom gradiću Geri, u državi Indijana, nadomak Čikaga, gde su se između dva velika rata sakupljali došljaci iz Hercegovine da rade u obližnjoj čeličani. Njegov otac Petar Sekulović je iz Bileće došao 1906. u Ameriku da nađe rođake, i u njoj ostao. Pošto je bio predvodnik srpske kolonije, svoja tri sina, pa i Mladena, uveo u prvi crkveni hor “Karađorđe”, u gimnastičarski klub “Sokol” i srpski teatar. Majka Marija bila je češkog porekla.

Karla Maldena ili Mladena Sekulovića, kako je voleo da ga zovu ili samo Mladen, a Amerikanci su govorili Malden, znali smo samo kao velikog glumca, ali smo malo znali o njemu kao čoveku koji nikada nije zaboravio svoje poreklo i narod kome pripada.

ULICE SAN FRANCISKA: sa Majklom Daglasom, čiji mu je otac Kirk bio veliki prijatelj

“Srećan sam što sam rođen u srpskoj kući, što sam kršten u srpskoj crkvi, što je redovno posećujem, što pevam u srpskom horu i što mogu da kažem da sam Srbin”

Mladen Sekulović

Na novo ime teško je pristao, jer su to zahtevali njegovi menadžeri i producenti, jer je Sekulović bilo krajnje teško izgovoriti. Ipak u filmovima u kojima je igrao, ime Sekulović je često izgovarao on, jer je od scenarista tražio da neki od junaka nose to prezime.

ZLI TURČIN SA VELIKIM BRCIMA

Poznato je da je bio privržen srpskoj pravoslavnoj crkvi. U crkvi je kršten i dobio je ime Đorđe. Pevao je u crkvenom horu, a crkvu je, kada je postao imućan, veoma pomagao. Mladen je svoju ljubav prema svom narodu sam iskazao rečima: “Srećan sam što sam rođen u srpskoj kući, što sam kršten u srpskoj crkvi, što je redovno posećujem, što pevam u srpskom horu i što mogu da kažem da sam Srbin”

“Ja sam se tako nekoliko puta godišnje pojavljivao na toj bini u crkvi, gde sam, žgoljav kakav sam bio, glumio zlog Turčina s velikim crnim brcima. Podigao bih mač i vikao “Napred!”, a za mnom bi u juriš krenulo još troje mršave dece. Tako je počela moja glumačka karijera”, sećao se Mladen Sekulović svoje mladosti.

ŠALJIVDŽIJA: sa Marlonom Brandom je glumio u filmu “Na dokovima”

U svom obraćanju u Njujorku najpre je istakao svoje srpsko poreklo i zadovoljstvo što pripada tom narodu. Neki visoki funkcioneri su mu to veoma zamerili i obeležili ga kao nacionalistu, kome je stavljena zabrana dolaska u zemlju njegovog porekla

Krajem tridesetih bio je đak “Gudmanove glumačke škole”, kada je upoznao Marlona Branda, a potom i Kirka Daglasa. Prvi put je sa Brandom glumio u “Kafani pored puta”, a potom i u legendarnom filmu “Tramvaj zvani želja”.  Afirmisao se TV serijom “Ulice San Franciska”, u ulozi detektiva, ali je popularnost stekao kada je postao “Skag”, borbeni američki radnik u trosatnom TV filmu.

“ZLOČIN” I KAZNA

Uvek kada je bio u prilici da se javno obrati, gotovo uvek je koristio priliku da istakne svoje srpsko poreklo. Bio je veliki srpski patriota, ali je voleo je sve narode sveta. Na jedan poziv predstavnika bivše Jugoslavije, koji mu je preneo blizak prijatelj Dan Tana (Dobrivoje Tanasijević), da pozdravi veliki međunarodni skup u Njujorku, Karl Malden je to sa zadovoljstvom učinio.

U svom obraćanju najpre je istakao svoje srpsko poreklo i zadovoljstvo što pripada tom narodu. Neki visoki funkcioneri su mu to veoma zamerili i obeležili ga kao nacionalistu, kome je stavljena zabrana dolaska u zemlju njegovog porekla.

NIJE MU SE ISPUNILA ŽELJA: Karl Malden

Koliko god da sam hteo da budem običan američki klinac, osećao sam se kao autsajder, razapet između mog srpskog doma i ostatka sveta. Lojalnost srpskom poreklu bila je najveća vrednost u domu moga oca

Karl Malden

Ta zabrana mu je skinuta tek kada je trebao da dođe u Jugoslaviju, na snimanje filma “Suton”, početkom 80-tih prošlog veka i taj problem je rešen uz posredovanje najviših predstavnika dve države. Film je sniman u Istri, a tom prilikom posetio je glavni srpski grad – Beograd, a potom i rodnu Bileću, odakle mu je otac Petar i gde večno počivaju njegovi najbliži. Sećanja na te dane rado je evocirao prilikom susreta sa našim ljudima.

-Koliko god da sam hteo da budem običan američki klinac, osećao sam se kao autsajder, razapet između mog srpskog doma i ostatka sveta. Lojalnost srpskom poreklu bila je najveća vrednost u domu moga oca. Bio je poštovan vođa srpske zajednice i opsednut time da bude dobar Srbin, da pomaže ljudima u okolini da budu dobri Srbi, napisao je Malden svojevremeno o srpskom poreklu i korenima.

Sve ove informacije i još mnogo njih mogu se pročitati u knjizi “Kako sam uspeo”, autobiografiji Mladena Sekulovića, koju je napisao uz pomoć svoje mlađe ćerke Karle Malden, književnice i filmske scenaristkinje. Karla je svoja autorska prava prenela na Aleksandra Vlajkovića, novinara, koji je sa grupom saradnika priredio knjigu u izdanju Službenog glasnika i predstavio je na Beogradskom sajmu knjiga. Ujedno, Aleksandar je okupio i ljude koji su kao Organizacioni odbor pokrenuli inicijativu da se Karlu Maldenu podigne spomenik, najpre u Beogradu, a potom i Republici Srpskoj i Americi.

SPOMENIK U BEOGRADU

Višedecenijska nepravda o čoveku srpskog porekla koji je u sferi umetnosti stekao svetsku slavu, donekle je ispravljena otkrivanjem spomenika u Beogradu prošle godine, gde je Karl Malden prikazan kao u filmu “Tramvaj zvani želja”.

U Muzeju jugoslovenske kinoteke u julu 2016. otvoren je i legat Karla Maldena (1912-2009), gde su izloženi lični predmeti i neki rekviziti sa snimanja Oskarom nagrađenog glumca – njegove nagrade, među kojima je zvezda sa Bulevara slavnih u Holivudu postavljena 1960. i Nagrada Maksa Hauflera, zatim crkveni orden Svetog Save i medalja Belog anđela, pisma Žakline Onazis i Džordža Buša Starijeg (njegova unuka Emili Dorner donela je i pismo Marlona Branda) kao i šešir koji je nosio kao detektiv Majk Stoun u seriji “Ulice San Franciska”) i dr.

Izvor: Kurir Foto: Wikipedia, Imdb

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!