Connect with us

Amerika

KAO U SVEMIRSKOM BRODU: Bolnica u Čikagu koristi kacige umesto respiratora, evo zašto je to važno…

Published

on

Lekari naglašavaju da pacijenti koji koriste kacigu umesto respiratora provode manje vremena na intenzivnoj nezi i imaju veći procenat preživljavanja

U danu kada su mediji objavili da pojedini lekari izbegavaju upotrebu respiratora za lečenje pacijenata od koronavirusa zbog visoke stope smrtnosti, iz medicinskog centra Univerziteta u Čikagu stiže vest da ta bolnica koristi kacige nalik svemirskim kao alternativu ventilatorima.

Dvojica najboljih lekara za pluća u državi Ilinois, dr Bakti Patel i dr Džon Kriz objasnili su da se kaciga koristi kako bi se izbegla intubacija pacijenata i trenutno se na taj način leči pet osoba.

Oni su otkrili da uređaj pomaže kritičnim bolesnicima da dišu bolje bez intubacije, a sam proizvod su opisali kao “nešto nalik hiperbaričnoj komori”.

SVE VEĆA SMRTNOST PACIEJENATA NA RESPIRATORIMA: Kaciga kao alternativa

Lekari naglašavaju da pacijenti koji koriste kacigu umesto respiratora provode manje vremena na intenzivnoj nezi i imaju bolju stopu preživljavanja.

“Pacijent sa kacigom može ustati iz kreveta i šetati. Čak se ne mora ni nalaziti u bolničkoj ustanovi“, zaključuje dr Kriz.

Čista plastična kaciga odobrena je od FDA (Food and drug administration), funkcioniše tako što okružuje pacijentovu glavu i ubacuje kiseonik u njegova pluća pod visokim pritiskom. Kaciga je zapečaćena hermetičkim zavrtnjem, povezuje se na bolnički kiseonik i ne dozvoljava da curi.

Bolnice u kojima su respiratori deficitarna roba tokom pandemije koronavirusa uveliko obučavaju osoblje da koriste kacige koje neodoljivo podsećaju na one iz svemira.

Mehanički respiratirori ubacuju kiseonik ljudima čija pluća gube moć. Upotreba mašina podrazumeva da se pacijenti stave pod anesteziju i da im se ubaci tuba kroz grlo.

Uopšte uzev 40 do 50 odsto pacijenata sa teškim respiratornim teškoćama premine dok je na respiratoru, kažu stručnjaci. Međutim, novi podaci iz Njujorka pokazuju da 80 odsto i više pacijenata obolelih od koronavirusa i stavljenih na mašine premine, prema izjavama državnih i gradskih zvaničnika, prenosi AP.

Stope smrtnosti više od uobičajenih prijavljene su i drugde u SAD, rekao je doktor Albert Rizo, glavni lekar Američkog udruženja za plućne bolesti.

Slični izveštaji pojavili su se iz Kine i Velike Britanije. Prema jednom izveštaju iz Britanije, ta cifra je 66 odsto, a mala studija iz Vuhana, gde se bolest prvo pojavila, navodi da je 86 odsto onih koji su bili na respiratorima umrlo.

Nije poznat razlog za to. Uzrok može da bude stanje pacijenata pre nego što su zaraženi ili koliko su bili bolesni u trenutku kada su stavljeni na mašine.

TEKST: Serbian Times/ABC Chicago7 FOTO: Printscreen/Pixabay

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement