Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNW
Humidity: 73%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
64°F
66°F
68°F
72°F
75°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
75°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

‘KAO DA SMO ŽIVOTINJE’: Afrikanci ogorčeni zbog rasizma u Ukrajini, ne daju im da pobegnu od rata! (VIDEO)

Dramatični snimci stižu sa granica Ukrajine, ali ovog puta glavni akteri nisu ukrajinske izbeglice, već Afrikanci koji takođe pokušavaju da pobegnu iz ratne zone.

Sve je veći broj izveštaja o rasističkim incidentima u kojima nisu pošteđeni ni studenti, ni žene ni deca.

Veliki broj ljudi tamne puti žalio se da, otkad je počeo rat u Ukrajini, trpe diskriminaciju na svakom koraku. Nije im dozvoljeno da uđu u gradski prevoz, da se ukrcaju u buseve i vozove kojima bi pobegli, niti im je dozvoljeno da pređu granicu.

Na jednom od snimaka zabeleženih na ukrajinskoj granici čuje se kako autor govori: “Ne puštaju crnce da prođu. Puštaju samo ukrajinske žene i decu”.

Na hiljade afričkih studenata i imigranata smrzavalo se čekajući svoj red da pređu granicu i pobegnu od ratne opasnosti.

Među njima, bio je i veliki broj žene i dece.

“Umorni smo. Gladni smo. Nismo spavali dva dana zbog svega ovoga. Besni smo zbog toga. Zašto puštaju Ukrajince? A nas ostavljaju u njihovoj zemlji? Na hladnom, u mraku…”, ispričala je jedna od svedoka.

“Haotično je. Tretiraju nas kao životinje. Naređuju nam da sednemo, da ustanemo”, opisala je mlada devojka sa čim se Afrikanci suočavaju u nameri da napuste Ukrajinu.

Video snimci rasne diskriminacije u Ukrajini šire se društvenim mrežama, naročito među takozvanom “crnom zajednicom”, a mnigi su već postali viralni.

Na jednom od snimaka koji se deli vidi se kako Ukrajinci navodno sprečavaju ljude koji nisu njihove nacionalnosti da uđu u voz.

Ovaj video BBC-ju su poslali Iranci koji su u Ukrajini. Oni tvrde im je rečeno da se “operu” kako bi prešli granicu.

BBC je kontaktirao ukrajinsku graničnu službu povodom ovih navoda. Odgovor nije stigao.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto:

YOU MAY LIKE