Connect with us

Dijaspora

KANADA ODALA POČAST GENIJU: Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave, dijaspora proslavila Dan Nikole Tesle (FOTO, VIDEO)

Published

on

Nacionalni Dan nauke ustanovljen na dan rodenja jednog od najvećih svetskih umova Nikole Tesle 10. jula obeležava se u Srbiji, a zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića Dan Nikole Tesle prvi put je obeležen i u čitavom Ontariju, provinciji koja ima 15 miliona stanovnika, a ne samo na Nijagarinim vodopadima i u Hamiltonu.

Ceremonija je održana ispred zakonodavnog tela Ontarija u “Queen’s” parku. Nekoliko kratkih govora održali su Dejan Ralević, ambasador Srbije u Kanadi, gospođa Draga Dragašević, dr Kolin Kambel (američki period Nikole Tesle) i gospodin Vic Đurđević (veza i uticaj Nikole Tesle na Ontario). Pozvanim gostima uručena su priznanja.

Dan Nikole Tesle po 12. put je obeležen na Nijagarinim vodopadima.

Do sada je dan rođenja jednog od najvećih svetskih umova obeležavan na Nijagarinim vodopadima i u Hamiltonu, a 10. jula je to učinjeno u čitavom Ontariju zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića.

Rakočević je rekao da će obeležavanje Dana Nikole Tesle u Ontariju doprineti da sve više Kanađana nauči o Tesli i da shvate koliko savremena tehnologija zavisi od njegovih neverovatnih inovacija.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u mestu u mestu Smiljan.

Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD. Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, medju kojima je i serija izuma koji čine temelj savremene radio-tehnike.

Izvor: Serbian Times Foto: Facebook / Mim Božić

Advertisement