Chicago
70°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 74%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 1
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

KAKVA POČAST! Srpska doktorka Jelena dobitnica nagrade UNESKO! (VIDEO)

Izuzetni mladi naučnici iz Argentine, Kameruna, Kine, Egipta i Srbije primili su 19. juna prestižnu Međunarodnu nagradu UNESCO– AI Fozan za promociju mladih naučnika u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) na svečanosti u sedištu Uneska u Parizu.

Dr Jelena Vladić (37) je nagrađena naučnica iz Srbije. Ona je razvila inovativne ekološke procese ekstrakcije kako bi dobila proizvode od aromatičnog i lekovitog bilja i dodala vrednost hrani i poljoprivrednom otpadu.

Doktorka je koristila mikroalge iz tretmana otpadnih voda za ekstrakciju bioaktivnih jedinjenja. Iako su mikroalge poznate po tome što su bogate hranljivim materijama i komponentama važnim za zdravlje, one koje se uzgajaju u otpadnim vodama se obično smatraju nebezbednim za upotrebu kod ljudi i životinja zbog njihovog porekla i potencijalne kontaminacije.

Međutim, revolucionarno istraživanje Jelene Vladić otkrilo je da zeleni rastvarač koji se zove subkritična voda može efikasno da prečisti biomasu mikroalgi dobijenu prečišćavanjem otpadnih voda. Ovaj proces ekstrakcije eliminiše patogene i osigurava da su dobijeni tečni ekstrakti sigurni i da sadrže bioaktivne komponente koje se mogu koristiti u različitim industrijama. Njen pristup bi mogao da doprinese istinski kružnoj ekonomiji.

Dr Vladić je bivši profesor Tehnološkog univerziteta u Novom Sadu, a trenutno je član NOVA škole nauke i tehnologije Univerziteta NOVA u Lisabonu.

PROČITAJTE VIŠE:

ISPOVEST KONZULA SRBIJE U SUDANU: Svaki dan sluša “Vidovdan”, a sada je u ratu izgubio sve! (FOTO, VIDEO)

VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKU NAUČNICU U AMERICI: Jelena Vučković izabrana u Nacionalnu akademiju nauka, među 500 Nobelovaca!

POVRATAK U DOMOVINU: Ispovest Đorđa (27) o životu u Kanadi, jedna stvar će mu zauvek ostati urezana! (FOTO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Youtube/UNESCO

YOU MAY LIKE