Connect with us

događaji

KAKO JE ČIKAGO PROSLAVIO DUHOVE: Šta verovanja kažu o ovom prazniku, zašto pletemo vence i tražimo oprost grehova (VIDEO)

Published

on

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici proslavili su danas praznik koji je poznat pod čak tri imena, Pedesetnica, Duhovi i Sveta Trojica, a njime se obeležava uspomen na silazak Duha Svetoga na apostole.

Pošto se ovaj veliki događaj odigrao pedeseti dan posle Vaskrsenja Hristovog, uvek se slavi pedesetog dana posle Vaskrsa, i pada u nedelju.

Pogledajte kako su vernici i sveštenstvo, a naročito oni najmlađi, proslavili Duhove u manastiru Nova Gračanica, uz tradicionalno pletenje venaca od žita.

Čitava služba Pedesetnice, koja se slavi vrlo svečano i uzvišeno, predstavlja razradu svakodnevne liturgijske pesme u čast Svete Trojice: “Videsmo Svetlost istinsku; primismo Duha Nebeskoga; nađosmo veru istinitu, klanjajući se nerazdeljivoj Trojici, jer nas je Ona spasla”. U službama ovoga dana mnogo puta se peva i molitva Duhu Svetome: “Carju Nebesnij”.

Na veliki praznik Sveta Trojica narod tradicionalno posećuje manastire, po mogućnosti one koji su posvećeni upravo Svetoj Trojici, i traži oprost grehova ili lek za bolesti.

Valja se, kažu običaji, iz tih manastira poneti osveštana vodica jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.

Pre crkvene liturgije ovoga se dana na groblju seodržavaju takozvane otvorene zadušnice. Po verovanju tog se dana “otvaraju” grobovi i može se komunicirati sa mrtvima. Običaj je da se na samoj humci poslužuje hrana (panaija) za dušu umrloga.

SVETE TROJICE: Praznik kada tražimo oprost grehova

Ovaj je praznik posebno važan za sveštenstvo, koje ga obeležava kao dan “rođenja Crkve” budući da se u Delima Apostolskim kaže da su apostoli od tog dana puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga”.

U hramove se po tradiciji unosi sveža zelena trava i cveće. Odmah posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća, a najbolje je kada to rade deca. Ti venci se posle nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Ovaj praznik slave i pravoslavci i katolici, kao i drugi hrišćanske redovi.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest.

E.S.T.

Advertisement