Connect with us

događaji

KAKO JE ČIKAGO PROSLAVIO DUHOVE: Šta verovanja kažu o ovom prazniku, zašto pletemo vence i tražimo oprost grehova (VIDEO)

Published

on

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici proslavili su danas praznik koji je poznat pod čak tri imena, Pedesetnica, Duhovi i Sveta Trojica, a njime se obeležava uspomen na silazak Duha Svetoga na apostole.

Pošto se ovaj veliki događaj odigrao pedeseti dan posle Vaskrsenja Hristovog, uvek se slavi pedesetog dana posle Vaskrsa, i pada u nedelju.

Pogledajte kako su vernici i sveštenstvo, a naročito oni najmlađi, proslavili Duhove u manastiru Nova Gračanica, uz tradicionalno pletenje venaca od žita.

Čitava služba Pedesetnice, koja se slavi vrlo svečano i uzvišeno, predstavlja razradu svakodnevne liturgijske pesme u čast Svete Trojice: “Videsmo Svetlost istinsku; primismo Duha Nebeskoga; nađosmo veru istinitu, klanjajući se nerazdeljivoj Trojici, jer nas je Ona spasla”. U službama ovoga dana mnogo puta se peva i molitva Duhu Svetome: “Carju Nebesnij”.

Na veliki praznik Sveta Trojica narod tradicionalno posećuje manastire, po mogućnosti one koji su posvećeni upravo Svetoj Trojici, i traži oprost grehova ili lek za bolesti.

Valja se, kažu običaji, iz tih manastira poneti osveštana vodica jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.

Pre crkvene liturgije ovoga se dana na groblju seodržavaju takozvane otvorene zadušnice. Po verovanju tog se dana “otvaraju” grobovi i može se komunicirati sa mrtvima. Običaj je da se na samoj humci poslužuje hrana (panaija) za dušu umrloga.

SVETE TROJICE: Praznik kada tražimo oprost grehova

Ovaj je praznik posebno važan za sveštenstvo, koje ga obeležava kao dan “rođenja Crkve” budući da se u Delima Apostolskim kaže da su apostoli od tog dana puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga”.

U hramove se po tradiciji unosi sveža zelena trava i cveće. Odmah posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća, a najbolje je kada to rade deca. Ti venci se posle nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Ovaj praznik slave i pravoslavci i katolici, kao i drugi hrišćanske redovi.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest.

E.S.T.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement