Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

KAD ZAIGRAJU ZAJEDNO SVI NARODI: Mostovi Balkana u Prijepolju spojili ljude, vere i tradicije! (FOTO)

Mostovi Balkana spojili su u Prijepolju folkloraše iz pet zemalja. Kulturno-umetnička društva i ansambli iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, tokom dvodnevnom boravka u gradu na Limu predstavili su brojnim posetiocima svoje narodne običaje, pesme, igre, muzičke numere na tradicionalnim instrumentima i nošnju krajeva iz kojih su došli.

–Publici predstavljamo igre i običaje iz Sarajeva i okoline, i zaista smo naišli na topao prijem. Ovde se uvek dobro provedemo i napravimo neka nova prijateljstva – kaže Lamija iz KUD-a “Gajret”.

Za sve učesnike najbitnije je druženje i sticanje novih prijateljstava zato, kako kažu, mnogi se stalno vraćaju u grad na obali Mileševke. Mostove Balkana tradicionalno organizuje lokalni Doma kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Prijepolje. Direktorka Doma kulture, Admira Hamidović ističe da je manifestacija revijalog karaktera, sa ciljem povezivanja balkanskih naroda kroz igru i pesmu.

–Želimo da prikažemo tradiciju prijepoljskog kraja ali i da ljudi u Prijepolju vide tradiciju drugih naroda. Ovom manifestacijom kroz igru i pesmu promovišemo kulturu i raznolikosti, balkanskih naroda – kazala je Hamidović.

Folkloraše je na Jabuci pozdravio predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić. On je rekao da ova manifestacija ima nemerljiv značaj za Opštinu na čijem je čelu.

PROČITAJTE VIŠE:

–Ova manifestacija spaja i ujedinjuje narode Balkana, zato za nas ima veliki značaj. Moramo se truditi da je iz godine u godinu podižemo na što veći nivo, da postane i evropska manifestacija – rekao je Popadić.

Tokom dvodnevnog druženja na ovom jedinstvenom festivalu nije se mogla čuti ružna reč, a poruka folkloraša je u potpunosti sadržana u njenom nazivu Mostovi Balkana. U revijalnom delu programa nastupila je pevačica narodne muzike Gordana Lazarević i trubači.

POVEZANE TEME:

ZABRANJENA LJUBAV BOSANCA I SRPKINJE: Uprkos svim preprekama Sofija i Mustafa su u braku više od 60 godina! (VIDEO)

PLJEKA ILI ĆEVAPI? Ovo je mapa Evrope prema najpopularnijim jelima! (FOTO)

“NJIHOVA VREDNOST JE DOKAZANA”: Čuveni grčki list posvetio tekst srpskim herojima vatrogascima! (FOTO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE