Chicago, IL
55°
Sunny
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 8mph N
Humidity: 34%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
54°F
54°F
52°F
50°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F
63°F / 61°F

Published 5 years ago

By admin

KAD VERA I LJUBAV NISU DOVOLJNI: Manastiru koji čuva neželjenu i bolesnu decu potrebna hitna pomoć!

Manastiru Sveta Petka izvorska kod Paraćina nedostaju hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju. Na adresu domskog odeljenja manastira stigla je i opomena pred isključenje struje

Dom za decu ometenu u razvoju pri manastiru Sveta Petka izvorska kod Paraćina, u kome boravi 88 napuštenih, bolesnih i nepokretnih štićenica i desetak monahinja koje o njima nesebično brinu, poslednja dva meseca suočava se sa egzistencijalnim problemima.

Osim što im nedostaju hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju, na adresu domskog odeljenja manastira stigla je i opomena pred isključenje struje.

NEDOSTAJE HRANA i SREDSTVA ZA HIGIJENU: Štićenice Doma pri manastiru Sveta Petka

Nije lako, domaćinstvo je veliko, imamo devedesetoro bolesne dece, samo deset monahinja i dve žene koje plaćamo za stručnu pomoć. Ali kada pitate, treba nam konzerviranog mesa i slanine

Mati Glikerija

 Mati Glikerija, zamenica igumanije Marije u manastirima Ravanica i Sveta Petka, za Serbian times je potvrdila da sestrinstvo ima poteškoća u vođenju ovog velikog domaćinstva, jedinstvenog u Srbiji.

– Poslednja dva meseca je tako jer još uvek nije postavljen novi direktor Centra za socijalni rad u Paraćinu, koji je, između ostalog, nadležan i za zaposlene i korisnike našeg Doma. Dolazili su i struju da nam isključe, međutim, to smo sprečili tako što po zakonu nemaju pravo da diraju tu gde su deca i bespomoćni – objašnjava monahinja. 

Skromno i dostojanstveno dodaje da sestrinstvo ništa nije tražilo.

– To je naša muka! Nije lako, domaćinstvo je veliko, imamo devedesetoro bolesne dece, samo deset monahinja i dve žene koje plaćamo za stručnu pomoć. Ali kada pitate, treba nam konzerviranog mesa i slanine. Danas smo baš bile po jogurt, mleko, voće i povrće, namirnice koje trošimo svakog dana – kaže mati Glikerija.

Zbog problema neimenovanja direktora Centra za socijalni rad, ranije se oglasio i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

– Osobe u stanju socijalne potrebe i svi drugi kojima je potrebna pomoć Centra od jula ne mogu da ostvare nikakvo pravo, ni radnici da prime platu. Ovako nešto nije zabeleženo u Srbiji u proteklim decenijama. Domsko odeljenje u Izvoru Centra za socijalni rad ostalo je bez goriva i više ne mogu da prevoze štićenice do bolnice – rekao je on za lokalne medije i apelovao na nadležno ministarstvo da urgentno da saglasnost za postavljanje novog direktora Centra.

SVETINJA IZ 14.VEKA: Manastir Sveta Petka izvorska

Svetinja datira iz 14. veka, obnovljena je kao muški manastir 1824. godine, a svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kada ga prvi put nastanjuju izbeglička, a zatim teško bolesna deca.

Manastir Sveta Petka Izvorska inače se nalazi pod upravom manastira Ravanica. Sestrinstvo manastira pored molitvi i bogosluženja veći deo dana čuva, brine i pruža bezrezervnu ljubav i duhovnu utehu deci koju su čak i roditelji ostavili zbog nemogućnosti da izađu na kraj sa njihovim umnim, fizičkim i psihičkim poremećajima. 

Svetinja datira iz 14. veka, obnovljena je kao muški manastir 1824. godine, a svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kada ga prvi put nastanjuju izbeglička, a zatim teško bolesna deca. Trenutno u manastirskom domu boravi 88 autističnih i u razvoju ometenih žena uzrasta od 18 do 80 godina, od kojih su 44 nepokretne. Svima je zajedničko da su neželjena deca ostavljena pod okriljem SPC.

Ovaj manastir je nadaleko poznat i po lekovitoj vodi, a zanimljivo je i da predstavlja utočište za jednu porodicu iz Kragujevca koja se kompletno zamonašila – oca Nikolaja, njegovu suprugu i četiri ćerke, dok sin služi Bogu u crkvi Svetog Nikolaja u Nišu.

Oni koji mogu da prilože donacije i olakšaju težak života monahinja i dece mogu to da urade prateći instrukcije na sajtu manastira.

Za dinarsko plaćanje: Žiro račun broj – 105-0000002249328-44 u AIK banci

Za devizno plaćanje u dolarima:

Intermediary:

SWIFT code: BCITUS33

ABA routing code: 026005319

Intesa Sanpaolo spa, New York

NY, United States

Account With Instruction:

DBDBRSBG

Banca Intesa ad Beograd

Milentija Popovića 7b, 11070 Novi Beograd

Republic of Serbia

Beneficiary customer:

IBAN: RS35160533020006432073

Ime i Prezime korisnika doznake: GLIKERIJA STEVLIC

Adresa korisnika doznake:

SENJE BB, 35230 CUPRIJA

REPUBLIC OF SERBIA

Ili pozivom na brojeve telefona:

035 540 458 i 035 540 568

Tekst: Sanja Ilić za Serbian Times Foto: Manastir Sveta Petka izvorska     

YOU MAY LIKE