Chicago
52°
Light Rain with Thunder
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 17mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
55/43°F

Published 8 months ago

By admin

‘KAD UMREM ZA MNOM ĆE ŽALITI MILICIJA’: Mića Mrak je najpoznatiji šatradžija u Srbiji, četiri decenije raznosi veselje!

Iako su moderna vremena u drugi plan gurnula tradicionalne srpske šatre, najjači u ovom poslu i dalje opstaju. Čuveni šatradžija Mićo Mrak već decenijama obilazi Srbiju uzduž i popreko sa svojom putujućom fabrikom pod otvorenim nebom. Do sada se kod njega istinski proveselilo na stotine hiljada ljudi, a nakon teškog korona perioda ova sezona mu je, kako kaže, u punom jeku.

Nakon Sabora trubača u Guči sada menja tonalitet i zvuk i spreman je za Sabor violinsta u Pranjanima. Da ne bi bilo zabune kao na nekim drugim manifestacijama i “žalopojki” zbog previsokh cena, ovaj čuveni šatradžija odlučio je da deset dana pred početak Sabora u Pranjanima izađe pred narod sa svojim cenovnikom. Pošteno.

“Od početka sam u Pranjanima i može se reći da sam jedan od osnivača, budući da sam prvi šatradžija koji je stigao na livadu u ovom selu, a sticajem okolnosti, davnih godina, tu sam i krenuo u ovaj biznis. Zadovoljni smo posetiocima i gostima koji su prošle godine se častili pod našim pokretnim krovom i dužan sam da ove godine, kao čovek iz tog kraja, i kao neko ko želi dobro Saboru i tom kraju, saopštim cenovnik deset dana ranije. Cena domaćeg piva biće 300 dinara. Cena prasećeg pečenja biće 2.000 i vruće jagnjetine 2.400 dinara”, rekao je za RINU ugostitelj Mileta Jelić.

Sezona Mića Mraka kreće sa početkom leta i svake godine ima dobro pripremljen “biznis plan”. On je nekrunisani kralj vašara, kupusijada, gulašijada i svih narodnih srpskih sabora čitavih četrdeset godina. Njagov putujući restoran udarnički radi sve do jeseni.

Кako kaže, zarada je promenjiva i zavisi koliko narod te godine ima para. Кod njega se kriza još uvek ne oseća. U ovom poslu ima i naslednika, sina Miloša, koji je dobro ispekao očev zanat i važi za sjajnog mladog momka koji će, gotovo izvesno naslediti svog čuvenog oca.

Ostaće upamćene šaljive izreke Mića Mraka, kao na primer „sitna para veseli čoveka” ili „kad umrem za mnom će žaliti samo milicija i inspekcijske službe”.

“Tokom polave u proleće 2014. u Ljubiću gde živim, kroz sobu mi je tekla reka visoka metar i po, pa sam morao da pređem u tuđu kuću dok se moja osuši. Кad mi je poplava ušla u predsoblje počeo sam da bežim, ali sam želeo da spasim samo jednu torbu. U njoj su bili moja fiskalna kasa i računi za uplatu poreza. To mi je i najvažnije, ništa drugo mi i ne treba u životu”, kroz osmeh kaže Mića.

Ovaj šatradžija okružen muzikom i narodnim izvođačima i sam ponekad uzme papir i olovku i napiše neku pesmu, naravno šumadijsku dvojku. Кao ljubitelj i poznavalac finih nota, on je naglasio da će ispod njegove šatre osim odlične domaće hrane, gosti na predstojećem Saboru violinista moći da uživaju uz dobru muziku, a zabavljaće ih Tunja bend, Era Ojdanić, a pored njih najavio je još dve estradne zvezde sa kojima je u pregovoru i njihova imena će saopštiti naredne sedmice.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!