Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 63%
Pressure: 29.36"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
68°F
66°F
64°F
63°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 2 years ago

By admin

KAD LEGENDA ZASUČE RUKAVE: Osim trube, Dejan Petrović je majstor srpske pite gužvare! (FOTO)

Epidemija korona virusa privukla je sve više posetilaca u ruralna srpska područja i u domaćinstva koja se bave seoskim turizmom. Tokom proteklih godinu dana on cveta i na Jelovoj Gori, planini koja se nalazi na samo 17 kilometara od centra Užica a koja je jedinstvena po svojim padanima prepunim divljih borovnica i gustom šumom, koja je pravi izvor kiseonika i zdravlja.

Ono što je zajedničko svim etno-domaćinstvima jeste tradicija koja se ljubomorno čuva i kad je u pitanju građenje objekata, njihov enterijer, ali i gastronomska ponuda. U cilju dodatnog promovisanja ruralnog turizma, Turistička organizacija Užica je u saradnji sa seoskim turističkim domaćinstvom na Jelovoj Gori, priredila promociju škole tradicionalne gastronomije našeg kraja pod nazivom “Кuhinja moje mame”. Osim domaćina, rukave je zasukao i kecelju opasao čuveni trubač Dejan Petrović koji je potpuno iskusno napravio pitu sa sirom i to od domaćih kora.

“Moram priznati da kući pravim sa onim kupovnim korama i u tome sam majstor, ali danas sam pokušao i da napravim ove domaće i moram priznati da je veoma zahtevno i prava umetnost. Moj stav je dobro poznat i uvek ističem da nema jake Srbije bez jakog sela. Zato sam danas i odlučio da podržim ove ljude koji se uspešno bave seoskim turizmom ovde na Jelovoj Gori. Ovo je prava prirodna oaza, još uvek nedovoljno otkrivena i u tome je njena čar”, rekao je Dejan Petrović za RINU.

Program “Кuhinja moje mame” će se održavati četiri puta tokom godine u tri dana i promovisaće se nacionalna gastronomija i stari recepti naših baka i organska hrana. Prvom od najavljena četiri kursa prisustvovala je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević. Ona se pokazala u pravljenju vanilica, a oni koji su ih kasnije probali kažu i “da dišu i mirišu”.

“Prepozanli smo mlade, kvalitetne ljude, koji se na pravi način bave svojim poslom i želimo da u narednom periodu kako njima tako i svima ostalima koji se bave seoskim turizmom pomognemo. Na nama je da podržimo naša sela, gledaćemo da u narednom periodu specifičnosti i potencijale svih naših sela negujemo i unapređujemo. Na nama je da radimo na tome, da poboljšamo putnu i komunalnu infrastrukturu, a na njima je da svoje ideje sprovedu u delo”, rekla je gradončalenica Užica.

NIJE MU STRANA NI TEPSIJA: Dejan Petrović u akciji

Porodica Starčević je od livade na Jelovoj Gori napravila pravi raj. Radi se o mladim obrazovanim ljudima koji su izabrali selo kao mesto za razvoj svog posla i nikad se nisu pokajali, jer u tome vide budućnost.

“Ideja je nastale pre 14 godina, formiranjem ovih kamenih objekata kao turističih. Moji roditelji su se vratili na selo a i ja sam se vratio na malo drugačiji način. Radim u Užicu, ali radim i ovde , i gde provodim i svoje slobodno vreme. Program “Кuhinja moje mame” će se održavati četiri puta tokom godine u tri dana i promovisaće se nacionalna gastronomija i stari recepti naših baka i organska hrana,” rekao je Gvozden Starčević, vlasnik seoskog turističkog domaćinstva.

SPREMNA ZA PEČENJE: Pita gužvara

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE