Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

KAD JE TEŠKO TU SU ONE: Obeležena slava Kola srpskih sestara u Čikagu!

Vladika srednjezapadnoamerički novogračanički Longin pozdravio je prisutne na slavi Kola srpskih sestara, u crkvi Sveti Jovan Krstitelj u čikaškom naselju Belvud na službi i kasnije, u drušvenoj sali na svečanom banketu.

Vladika Longin je istakao značaj ovakvih proslava, kao i rada i postojanja Kola srpskih sestara kao organizacije.

“Tako dobre majke, tako dobre supruge i sestre koje pomažu ne samo ovde u crkvi, u našim parohijama i manastirima nego i podižu svoje porodice, trude se da decu vaspitaju”, kaže vladika Longin.

Na slavi je govorio i Ljubinko Špegar, predsednik Udruženja krajiških Srba Prelo, jedne od najaktivnijih srpskih organizacija na teritoriji Čikaga.

“Sve aktivnosti oko pripreme hrane, spremanja i organizovanja raznih aktivnosti kad su u pitanju svadbe, krštenja, upravo su vezane za Kolo sestara”, kaže Špegar.

“Pa na Belvudu je uvek veličanstveno, uvek je to jedan poseban događaj svake godine liturgijski posebno a u obnovljenoj renoviranoj sali apsolutno uživamo i blagosloveni smo i zahvalni Bogu da smo udostojeni da budemo tu večeras”, kaže Predrag Stanković.

Njegova supruga Ljiljana Žikić Stanković dodaje da je ta tradicija duga već sedamdeset i više godina.

Među članicama Kola sestara ima onih koje su tu godinama pa i decenijama, a i onih kojima je ovo bilo prvo učešće na jednom programu.

“Da, danas mi je prvi put da učestvujem i osećam se vrlo počastvovano da mogu da budem deo današnjeg dana. Vrlo smo zadovoljni svakako i uvjek je zadovoljstvo da uradimo nešto za našu crkvu, za našu zajednicu i prvenstveno za našu zemlju, za Srbiju. Jer, mi ovde kao članovi ove parohije takođe predstavljamo našu porodicu i ljude u našoj matici, u Srbiji”,  kaže Ilijana Dujaković.

Ovde u crkvi Sveti Jovan Krstitelj već su u toku planovi i za crkvenu slavu koja je zakazana za nedelju 12. septembar.

Izvor: Rts Foto: Facebook

YOU MAY LIKE