Chicago, IL
57°
Clear
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 6mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
54°F
54°F
50°F
50°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
57°F / 43°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By Bojana Kovačević

AMERIKANCI POMAŽU SRBIJI: Filantropi iz Čikaga prikupili 70.000$ za važan projekat u Srbiji!

Bliske veze gradova u Srbiji sa onima u inostranstvu datiraju još od 19. veka, a nakon sve češćih migracija u potrazi za boljim životom ta saradnja je postala važna i neizbežna. O tome govori primer Čikaga i Beograda, koji su postali sestrinski/bratski gradovi pre 18 godina.

Saradnja dva grada u poslednje vreme dobija na intenzitetu, preko privrede, sporta, i kulture, a poslednja inicijativa koja će ih spojiti jeste humanitarna, filantropska, o kojoj će se podrobnije govoriti na konferenciji “Beograd&Čikago – sestrinski gradovi” koja će se održati 8. aprila sa početkom u 10 časova u svetskoj centrali Rotary organizacije u Evanstonu. Ulaz je besplatan, kao i posluženje – hrana i piće.

“Pobratimstvo” između Beograda i Čikaga, odnosno kako to u Americi kažu „sister cities“ – sklopljeno je 7. juna 2005. godine, formalizujući kulturne, istorijske i ekonomske veze koje su postojale decenijama, a najznačajniju ulogu odigrala je srpska dijaspora u ovom gradu. 

Govornik na predstojećem događaju će biti John Hewko, generalni sekretar i glavni izvršni direktor “Rotary International”.

Organizatori su već prikupili donaciju od 70.000$ za realizaciju jednog važnog humanitarnog projekta u Srbiji, koji će otkriti na samom događaju.

Imajući u vidu da se radi o prvoj konferenciji koju će neka američka organizacija upriličiti za pomoć Srbiji u Čikagu, očekuje se učešće velikog broja uglednih ljudi iz srpske zajednice, kao i njihovih američkih prijatelja. Konferencija je zamišljena kao kombinacija live i virtualnog skupa, a očekuje se oko 500 učesnika na obe platforme.

POZIV SVIM DOBROTVORIMA: Miloš Milivojević, Rotary Serbia And Montenegro

“Ovo će biti prilika da prisutni čuju nešto više o Rotary-ju kao vodećoj humanitarnoj organizaciji na svetu, odnosima i sve većoj saradnji između naše dve zemlje i naša dva grada, sa posebnim osvrtom na veliki angažman koji naša dijaspora ima ka matici. Zbog velikog interesovanja a limitiranih mesta kojima raspolažemo, pozivamo sve zainteresovane da se na vreme prijave i rezervišu svoje mesto, ističe Miloš Milivojević iz “Rotary Serbia And Montenegro”, koji je uz “Rotary Chicago” organizator događaja.

Svi zainteresovani mogu prijaviti svoj dolazak (RSVP) putem sajta: www.chicago-belgrade.com, a više informacija možete dobiti na telefon: 872-713-7658.

Tekst: B. K. Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE