Connect with us

Balkan

KAD GRESI STIGNU NA NAPLATU: Otpad zatrpao Hidroelektranu Višegrad, Drina u teškom stanju! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Na krunu brane u Višegradu stiglo je oko četiri hiljade kubika plutajućeg otpada usled pucanja specijalne lančanice, što bi moglo da ugrozi rad “Hidroelektrane na Drini”, rekao je direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić.

Pucanjem gornje lančanice oko tri do četiri hiljade kubika otpada dospelo je do krune brane Hidroeletrane Višegrad, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

“Ovo je višedecenijski problem našeg preduzeća. Kao posljednja karika u lancu ostaje nam da se sami borimo sa ovom problematikom. Naša predviđanja ali i saznanja nisu optimistična.U gornjem dijelu toka rijeke Drine, ali i njenih pritoka, stanje nije nimalo dobro. Po našim procjenama radi se o desetinama hiljada kubika otpada za koje ne znamo kako ćemo se sami sa svim tim izboriti”, kaže Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.

Godišnje specijalizovani tim HE Višegrad iz Drine izvadi od šest do osam hiljada kubika plutajućeg otpada.

RTRS saznaje da ništa bolja situacija nije ni kod brane Potpeć kod Priboja, gde bi usled puštanja brane sav otpad rekom Lim došao do Višegrada.

“Imamo slučaj i ostaje nam da sopstvenim snagama i snagama firmi koje ćemo angažovati, ovo riješimo i da se nadamo da ćemo imati i pomoć naših institucija i država iz kojih ovaj plutajući otpad dolazi “,dodaje Perišić.

Tokom dana ogromnim naporom radnici HE Višegrad uspeli su da saniraju lančanicu i zaustave dotok otpada.

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / Opština Višegrad

Advertisement