Chicago, IL
57°
Fair
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 72%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
54°F
52°F
52°F
54°F
TueWedThuFriSat
43°F / 36°F
46°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 36°F
43°F / 30°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

KAD CRNI I BELI PEVAJU “ČAČAK”: Brena pravila lom u Čikagu, “Jugoslovenku” pevali Amerikanci i Balkanci!(FOTO+VIDEO)

Lepa Brena nije za staro gvožđe, definitivno. Daleko od toga. Sinoć je u prepunoj sali kluba Joe`s Live u Čikagu folk diva (62) sa energijom devojčurka koji se nalazi negde na početku karijere razgalila punu salu obođavalaca. Ravnodušan nije ostao niko, a njene pesme su uglas pevali i oni koji u privatnom životu ne znaju da beknu na srpsko-hrvatkom, maternjem jeziku rođene Brčanke.

U publici su se našle sve generacije, od onih koji je pamte još iz veselih osamdesetih, iz vremena Slatkog greha i Saše Popovića (njenog potonjeg poslovnog partnera u Grandu), pa do onih koji u to doba nisu ni slova sricali.

Kako je najavila još na početku koncerta, koji je organizovao Pure Live Music, Brena je spremila specijalni program za američku turneju, program koji se sastojao od najvećih hitova njene dugogodišnje karijere.

-Volela bih da sam bila slabija iz matematike, pa da ne mogu izbrojati do 40, a toliko je godina prošlo otkako sam prvi put izašla na scenu. Ne mogu da verujem da sam i dalje tu. A tu sam zahvaljujući Vama, emotivna je bila folk zvezda na početku nastupa.

A onda je počeo karusel hitova koji su se, sa izuzetkom kratke pauze, u kojoj je Zvezda Granda Aleksandar Josipovski oduševio ljubitelje malo čvršćeg zvuka, vrteli puna tri i po sata.

Od “Mile voli disko”, “Jedan dan života”, “Recite mu da ga volim”, “Čačak”, “Ja nemam drugi dom”, “Dama iz Londona”, “Hej, Šeki, Šeki”, da bi sve kulminiralo sa “Jugoslovenkom”, koju su u glas pevali svi narodi bivše Jugoslavije, Bugari, Rumuni, Meksikanci, Amerikanci, deca iz mešanih bosansko-afroamerčkih brakova, itd.

Oduševljenje nije krio Bred Stivens, kongresmen i gradonačelnik Rozmonta, gradića u kome se koncert održao:

-Ovo je neverovatno, toliko dobre energije, toliko nasmejanih ljudi. A i muzika je super za igranje. Zaista je uživanje biti na ovom srpskom, balkanskom partiju, kazao je Stivens za Serbian Times.

Lepa Brena u hipi kostimu dominirala je pojavom i glasom, koji nije popustio ni posle četiri decenije, podestivši na najsvetlije trenutke njene karijere. Mada, kako danas izgleda i peva, moglo bi se reći da pred Brenom tek predstoji zlatna doba.

Sa bine je ispraćena ovacijama koje su potrajale nekoliko minuta, a na kraju se i ona poklonila publici uz obećanje da neće morati da čekaju “četiri duge godine” da je vide ponovo.

Jedina zamerka odnosi se na Brenin odnos prema novinarima, kojima je strogo zabranila pristup, tako da u ovom izveštaju, za razliku od nekih prethodnih, nećete videti njenu izjavu i komentar posle onog što je doživela u Čikagu.

A doživela je nešto što će sigurno dugo pamtiti…

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Antonije Kovačević / Ivana Milano

YOU MAY LIKE