Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

JOŠ JEDNA POBEDA HALIJARD MISIJE: Američki komandosi odali počast srpskom narodu i Draži Mihailoviću

Još jedna pobeda Halijard Misije, skoro 80 godina od one najvažnije, iz Drugog svetskog rata! Sinoć je u Muzeju vazduhoplovnih i specijalnih operacija SAD, u Fajetvilu, Severna Karolina, upriličena izložbe koja govori o ovoj slavnoj združenoj akciji spašavanja američkih avijatičara koju su izveli američki komandosi s jedne, i srpski narod i Ravnogorski pokret Draže Mihailovića, s druge strane.

Izložbi je prisustvovao ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, koji je majoru Stivenu Smitu uručio specijalni novčić povodom 140. godišnjice srpsko-američkih diplomatskih odnosa.

ORDEN U PRAVIM RUKAMA: Marko Đurić sa majorom Stivenom Smitom

Prisustni su imali prilike da se zahvaljujući digitalizovanim ratnim fotografijama podsete poručnika Alena S. Karikoa, koji je oboren tokom Drugog svetskog rata i spašen od strane Srpske kraljevske vojske pod komandom generala Draže Mihalilovića.

JOŠ JEDAN PILOT SPASEN U SRBIJI: Identifikacioni karton poručnika Roberta Mura

Ambasador Đurić zauzvrat je dobio novčić od Džima Bartlinskog, direktora Muzeja vazdušno-desantnih i specijalnih operacija. Predsednik Fondacije misije Halyard, gospodin Džon Kapelo, pomogao je u prezentaciji o najvećoj misiji spasavanja savezničkih vazduhoplovaca iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu.

Podsećamo, Fondacija je posvećena odavanju počasti veteranima koji su učestvovali u misiji Halijard, kao i pronalaženju članova porodica preko 500 spašenih američkih vazduhoplovaca.

Muzej vazduhoplovnih i specijalnih operacija u Fajetvilu obavezao se da će uskoro uvrstiti izložbu o Halijard Misiji u svoju stalnu galeriju.

Ovo je 8. američki muzej koji je uspostavio saradnju sa Fondacijom Halijard otkako je započeo strateško partnerstvo sa američkom kompanijom Zastava Arms USA.

Serbian Times je prvi medij koji je najavio ovo partnerstvo i nastavlja da podržava misiju unapređenja odnosa između dve savezničke zemlje.

Piše: Serbian Times Foto: Halyard Mission

YOU MAY LIKE