Chicago
70°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
75/59°F
75/59°F

Published 6 days ago

By Serbian Times

JOŠ JEDAN SRBIN UHAPŠEN U HRVATSKOJ: Godinama putovao bez problema, a onda saznao da je na poternici!

Na graničnom prelazu Bačka Palanka – Ilok, hrvatska policija je 21. maja 2023. godine prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, uhapsila Srbina Čedu Smiljanića (1956), zbog navodno počinjenog ratnog zločina na području Vukovara.

Smiljanić se, prema Veritasovim saznanjima, tereti da je u septembru 1991. godine, tokom „čišćenja“ dela Vukovara zvanog „Sajmište“, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, zajedno s drugim pripadnicima srspkih paravojnih jedinica, protivzakonito zatvarao civilno stanovništvo, istima nanosio povrede fizičkog integriteta, i učestvovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja civila, čime je počinio krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Smiljanić je već godinama najmanje dva puta mesečno odlazio u Vukovar, a poslednji put je u ovom gradu bio pred hapšenje, na Đurđevdan ove godine. Nikada ranije imao problema.

Smiljanić je u toku rata bio pripadnik TO Vukovar, ali kako tvrdi njegova porodica, nije činio nikakva zlodela.

PROČITAJTE VIŠE:

Smiljanić je sa porodicom napustio Vukovar 2000. godine i nastanio se na području Vojvodine. Poseduje državljanstvo Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Smiljanić je drugi dan po hapšenju izveden pred nadležnog tužioca, koji ga je saslušao i predložio da mu se odredi istražni zatvor, što je sud i prihvatio.

Podsećamo, od početka godine ovo je treće hapšenje osoba srpske nacionalnosti u Htvatskoj po hrvatskim međunarodnim poternicama zbog navodnih ratnih zločina. U januaru su američke vlasti uhapsile Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Petrinji, u februaru su irske vlasti uhapsile Vojislava Buzakovića koji je u međuvremenu i izručen u Hvatsku, a u aprilu su britanske vlasti uhapsile Milenka Marića, koji je u međuvremenu takođe izručen u Hrvatsku.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je, po Veritasovoj evidenciji uhapšeno 187 Srba, od kojih su 74 ekstradirana u Hrvatsku.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 31 lice srpske nacionalnosti, uglavnom pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

POVEZANE TEME:

HRVATSKI SVEŠTENIK PORUČIO: Ko ne osudi zločin u Jasenovcu, taj ne može biti vernik!

SNIMAK IZ BIH OBIŠAO REGION: Medved “iz zasede” napao radnika obezbeđenja! (VIDEO)

HRVATSKI NADBISKUP ZAPLAKAO PRED NOVINARIMA: Progovorio o zlostavljanju dece, pa zatražio pomoć! (VIDEO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)