Chicago, IL
55°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 6mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
54°F
52°F
52°F
54°F
57°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

JEFTINO, TOPLO I BEZ STRESA: Grad u regionu najbolje mesto na svetu za život u penziji! (FOTO)

Nemački magazin “Fokus” proglasio je Trebinje za najbolje mesto na svetu za život nakon odlaska u penziju. “Fokus” je rang listu napravio poređenjem 575 gradova na svetu, a kao kriterijume je, između ostalog, uzeo bezbednosnu situaciju i kvalitet zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji tamo žive.

U izboru za najbolje mesto za život nakon penzionisanja uzeti su u obzir i prosečna kirija i troškovi života u poređenju sa Berlinom, dobra klima, kvalitet vazduha, te koliko brzo i bez stresa se može proći kroz grad automobilom ili javnim prevozom.

Trebinje je po oceni “Fokus” osvojilo 81,9 bodova od ukupno 100, čime je ove godine sa vrha skinulo prošlogodišnjeg pobednika gruzijski grad Batumi.

Najviše bodova odnosilo se na stanarine, troškove života i zdravstvenu zaštitu, a svaka zemlja se na listi pojavljuje samo jednom sa svojim najboljim gradom.

Ove godine Trebinje je napredovalo za 1,1 bod.

Nemački magazin piše da se Trebinje nalazi na najjužnijem delu Bosne i Hercegovine i blizu mora, te da je najmanje mesto koje se našlo na ovoj listi.

“Fokus” ističe da je grad istorijski zanimljiv sa katoličkom katedralom, srpskim pravoslavnim manastirom i džamijom koje ilustruju različitosti.

Među deset najboljih mesta za “zlatno doba”, nakon Trebinja, svrstani su Antalija u Turskoj, Mangalore u Indiji, Ćingdao u Kini, Kuenka u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu, Koimbra u Portugalu, Veliki Trnovo u Bugarskoj, Temišvar u Rumuniji i Osijek u Hrvatskoj.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE