Connect with us

Srbija

JEDINSTVENO SELO U SRBIJI: Svaki treći muškarac se zove Đorđe, svake godine organizuju “Đokijadu”! (FOTO)

Published

on

Skoro da nema osobe na prostoru bivše Jugoslavije koja nije čula za glavne likove iz mnogih viceva Muja i Hasa. I dok se Bosanci najčešće smeju dogodovštinama ove dvojice, Srbi to najrađe čine uz Pericu i Đokicu.

Da li su baš po njima nastale brojne šale ili ipak ne je pitanje, ali ono što je sigurno jeste da najviše Đoka ima u jednog sela na Dunavu – čak svaki treći stanovnik Belegiša zove se Đorđe!

Zbog zoga, tamošnji meštani su odlučili da naprave manifestaciju jedinstvenu u svetu – Đokijadu.

“To je tako od davnina, Đorđe je ovde najčešće ime koje se daje muškoj deci. Кad sam sve izbrojao bilo nas je tačno 51. Jedan Đoka je preminuo, ali rodio se dečak koji se isto tako zove pa je broj ostao isti. Odlučili smo da napravimo manifestaciju na koju su dobrodošle sve Đoke, a ne samo ove iz našeg kraja”, kaže za RINU Đorđe Radaković, predsednik Udruženja Đoka iz Belegiša.

Ova nesvakidašnja manifestacija biće održana 14. maja, a još više neobična priznanja koja će tada dobiti mnogi pojedinci.

“Biramo najmanjeg i najvećeg Đoku, najzgodnijeg, najstarijeg i najmlađeg, pa čak i najušatijeg. Svi su dobrodošli, a osnov svega su lepo druženja i puno smeha. Nema tog posetioca ko se ovde ne nasmeje. Naročito kad se bira najmanji Đoka u selu, on je obavezno Mali Đokica. Imali smo veliku podršku i ljudi sa strane, a primarna ideja je da se na jednom mestu skupe svi imenjaci. Dobrodošle su i žene Đurđije i Đokinice”, pručuje a ko drugi u ovom selu nego Đoka.

Da bi se pokazali u najboljem svetlu Đoke će pričati viceve, a odobrenje da se ova specifična manifestacija održi dao je i lokalni prota koji se takođe zove Đorđe.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement