Chicago
37°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph N
Humidity: 94%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
45/34°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

JEDINSTVENA U SRBIJI: Crkva brvnara posvećena Svetom Đorđu u selu Seča Reka! (FOTO)

Na zapadu Srbije u okviru Eparhije žičke nalazi se Arhijerejsko namesništvo crnogorsko sa sedištem u Kosjeriću. Mnogi su se zapitali zašto baš ovakav naziv, ali odgovor se krije upravo u samom nastanku ove opštine Zlatiborskog okruga. Razlog naziva „crnogorsko“ je spomen na poreklo stanovništva ovog kraja.

Smatra se da je Antonije Kosijer koji je iz Crne Gore na ovo područje došao sa suprugom i svoja tri sina, jedan od prvih stanovnika. Zatim su, kako se navodi u pojedinim dokumentima, došli Jovan Baranin iz sela Bare i njegova sestra sa sedam sinova, a kasnije su pristigli i doseljinici iz sela Divci kod Kolašina. Po Antonu Kosijeru upravo je Kosjerić i dobio ime.

„Arhijerejsko namesništvo crnogorsko sa sedištem u Kosjeriću obuhvata šest parohija i pet crkvenih opština. Tu se nalazi i po mnogo čemu posebna crkva brvnara posvećena Svetom Đorđu u selu Seča Reka, za koju se smatra da je podignuta još u 15. veku. Turci su je palili u nekoliko navrata, a pretpostavlja se da je nakon paljenja crkva već 1809. godine obnavljana, a da je 1812. dobila današnji izgled“, kažu u Turističkoj organizaciji Kosjerić.

Crkva Svetog Đorđa u Sečoj Reci proglašena je spomenikom kulture od velikog značaja, gradili su je čuveni Osaćani, a za razliku od drugih crkava brvnara ona ima poprilično razvijen enterijer. Crkva poseduje vrednu riznicu sa brojnim dragocenostima, u kojoj je jedan od najstarijih predmeta srebrni putir darivan crkvi iste godine kada je ona i podignuta. Ono po čemu je ova stara bogomolja takođe specifična jesu spomenici krajputaši koji se nalaze u porti crkve. Oni su podignuti nastradalima u ratovima između 1912. i 1918. godine.

„Ove spomenike podigle su porodice onih koji se iz ratova nikada nisu vratili kućama. Karakteristični su po tome što na njima nema prikaza vojnika-ratnika sa oružjem što je najčešći slučaj u većini primera podizanja krajputaša. Oni su ovde ukrašeni živim bojama i pored uklesanog teksta, stilizovanog krsta, samo poneki je ukrašen floralnim motivima. Visoki su oko metar. Zajedno sa Crkvom Svetog Đorđa predstvljaju istorijsku celinu i vrlo često putnici namernici dolaze da ih obiđu“, rekli su u Turističkoj organizaciji ove opštine.

Selo Seča Reka od Kosjerića je udaljeno oko devet kilometara, a od Beogarad oko 160. Ušuškano je u prelepoj prirodi i smatra se pionirom u razvoju seoskog turizma u Srbiji. Broji oko 1100 stanovnika u 332 domaćinstva i dobitnik je nagrade Turistički cvet pre nekoliko godina. Kroz selo protiče reka Sečica, koja je bogata ribom, pastrmkom potočarom. Okružena je planinskim predelima sa brojnim izletištima i lovnim terenima.

PROČITAJTE VIŠE:

BORIS MLADIĆ HUMANOG SRCA: Trči 463 kilometra za život Matije (2) i Anđele (11) !

POČINJE NOVA NUKLEARNA TRKA: Rusija se povukla iz sporazuma o ograničenju najopasnijeg naoružanja!

SAMO ŠTO NE GORI: Poslednja sveća u potopljenoj Valjevskoj Gračanici i dalje stoji uspravno! (FOTO, VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)