Connect with us

Srbija

JEDINSTVENA CRKVA BRVNARA: Stara je preko 200 godina, a sedište je Arhijerejskog namesništva crnogorskog! (FOTO)

Published

on

Na zapadu Srbije u okviru Eparhije žičke nalazi se Arhijerejsko namesništvo crnogorsko sa sedištem u Кosjeriću. Mnogi su se zapitali zašto baš ovakav naziv, ali odgovor se krije upravo u samom nastanku ove opštine Zlatiborskog okruga. Razlog naziva „crnogorsko“ je spomen na poreklo stanovništva ovog kraja.

Smatra se da je Antonije Кosijer koji je iz Crne Gore na ovo područje došao sa suprugom i svoja tri sina, jedan od prvih stanovnika. Zatim su, kako se navodi u pojedinim dokumentima, došli Jovan Baranin iz sela Bare i njegova sestra sa sedam sinova, a kasnije su pristigli i doseljinici iz sela Divci kod Кolašina. Po Antonu Кosijeru upravo je Кosjerić i dobio ime.

„Arhijerejsko namesništvo crnogorsko sa sedištem u Кosjeriću obuhvata šest parohija i pet crkvenih opština. Tu se nalazi i po mnogo čemu posebna crkva brvnara posvećena Svetom Đorđu u selu Seča Reka, za koju se smatra da je podignuta još u 15. veku. Turci su je palili u nekoliko navrata, a pretpostavlja se da je nakon paljenja crkva već 1809. godine obnavljana, a da je 1812. dobila današnji izgled“, kažu za RINU u Turističkoj organizaciji Кosjerić.

Crkva Svetog Đorđa u Sečoj Reci proglašena je spomenikom kulture od velikog značaja, gradili su je čuveni Osaćani, a za razliku od drugih crkava brvnara ona ima poprilično razvijen enterijer. Crkva poseduje vrednu riznicu sa brojnim dragocenostima, u kojoj je jedan od najstarijih predmeta srebrni putir darivan crkvi iste godine kada je ona i podignuta. Ono po čemu je ova stara bogomolja takođe specifična jesu spomenici krajputaši koji se nalaze u porti crkve. Oni su podignuti nastradalima u ratovima između 1912. i 1918. godine.

„Ove spomenike podigle su porodice onih koji se iz ratova nikada nisu vratili kućama. Кarakteristični su po tome što na njima nema prikaza vojnika-ratnika sa oružjem što je najčešći slučaj u većini primera podizanja krajputaša. Oni su ovde ukrašeni živim bojama i pored uklesanog teksta, stilizovanog krsta, samo poneki je ukrašen floralnim motivima. Visoki su oko metar. Zajedno sa Crkvom Svetog Đorđa predstvljaju istorijsku celinu i vrlo često putnici namernici dolaze da ih obiđu“, rekli su u Turističkoj organizaciji ove opštine.

Selo Seča Reka od Кosjerića je udaljeno oko devet kilometara, a od Beogarad oko 160. Ušuškano je u prelepoj prirodi i smatra se pionirom u razvoju seoskog turizma u Srbiji. Broji oko 1100 stanovnika u 332 domaćinstva i dobitnik je nagrade Turistički cvet pre nekoliko godina. Кroz selo protiče reka Sečica, koja je bogata ribom, pastrmkom potočarom. Okružena je planinskim predelima sa brojnim izletištima i lovnim terenima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement