Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

JEDINI ‘URADI SAM’ KOMPJUTER U ISTORIJI: Galaksija, prvi jugoslovenski računar koji odbija da umre! (FOTO, VIDEO)

Prvi jugoslovenski kompjuter zvao se “Galaksija” i razvio ga je Voja Antonić 1983. godine.

Galaksija je konstruisana s namerom da bude što jeftinija i pogodna za samostalno pravljenje ‒ sadržala je jednostranu ploču, minimalan broj čipova, 4KB RAM i isto toliko ROM memorije, pristojan bejzik, profesionalnu tastaturu i softverski podržan video. Spoljna memorijska jedinica je bila kasetofon a kao monitor se koristio običan televizor, po mogućnosti sa video ulazom.

Galaksija je postojala u dve verzije. Komercijalnu je sklapala i prodavala školama mala radionica Elektronika Inženjering, dok je “uradi sam” verzija opisana u specijalnom izdanju časopisa “Galaksija” pod naslovom “Računari u vašoj kući”. Antonić se prisetio da je tad dobio oko 8.000 pisama od ljudi koji su uspeli da naprave računar, prema objavljenim uputstvima. Za sklapanje računara je bilo potrebno između 8 i 24 sata, a cena je bila oko 200 nemačkih maraka.

PROČITAJTE VIŠE:

Mnogo zanimljivosti prati priču o prvom jugoslovenskom kompjuteru, a namera autora dokumentarnog filma “Galaksija – računar koji je odbio da umre!” je da ih zabeleži u okviru celokupne retrospektive, sve do sadašnjeg momenta, kad odbija da se “skloni” sa scene.

„Ovaj film je odavno prerastao sve nas koji smo radili i radimo na njemu. Ne samo zbog tematike i činjenice da se u njemu nalazi poslednji zabeleženi intervju našeg dragog prijatelja Zorana Modlija, već stoga što je postao svojevrsni legat svih nas koji smo se u našim životima susretali sa Galaksijom, družili sa Vojom, Dejanom i naravno Zoranom. Ostavština za budućnost svih nas koji smo kucali po tasterima Galaksije, pisali programe za nju i druge računare, igrali se i odrastali uz nju i njih”, naveo je autorski tim u svom poslednjem obraćanju javnosti i pozvao sve zainteresovane da pomognu u nastavku finansiranja projekta, koji je zbog posledica pandemije ostao bez predviđene finansijske podrške.

POVEZANE TEME:

ISPOVEST, VOJA ANTONIĆ: Kako sam kao 65-godišnji imigrant u SAD doživeo najveće priznanje u životu, i završio na “crnoj listi” Vučićevaca (VIDEO)

REKORD NAD REKORDIMA NA ROŠTILJIJADI U LESKOVCU: Napravljena pljeskavica od 80 kilograma! (FOTO, VIDEO)

SEĆATE LI SE MALOG SA DROMBULJAMA IZ “KO TO TAMO PEVA”? Ni glumac, ni muzikant, evo čime se danas bavi! (VIDEO)

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / RCC Productions

YOU MAY LIKE